ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Листерия и листериоза

Листерия и листериоза

Листерия

Какво са листерия и листериоза

Листерия /Listeria monocytogenes/ представлява много издръжлива бактерия, която е изключително устойчива на външни явления, като силно загряване и студ. Това е патогенна бактерия, която е силно заразна за хората и причинява опасното заболяване листериоза.

Бактерията се намира във водата, почвата и дори червата на някои животни. Главният проблем се проявява в липсата на всякакви симптоми от страна на заразените животни. По този начин бактерията може да се пренесе върху суровите храни и млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Много плодове, които имат пореста структура, каквито са пъпешите например, се инфектират с листерията дори само при допир със заразени почва и вода. Рискът от заразяване е най-висок при хората с отслабена имунна система, болните, бременните, възрастните и кърмачетата. Една немалка част от случаите на зараза с листерия завършват фатално.

Източник на заразата могат да бъдат диви и домашни животни, както и самият инфектиран човек. Като преносител на заболяването могат да се проявят и кърлежите. Начините за предаване на листериозата са няколко – въздушно-капков, алиментарен, контактен и трансмисивен. Не са изключени и половият път и вертикалният път – от майката на бебето.

Листериозата е инфекциозно заболяване, което протича с много разнообразна клинична картина и се отнася към групата на зоонозите. Тя поразява централната нервна система и редица други органи, в които се образуват голям брой грануломни възли, известни като листериоми.

Симптоми при листериоза

Болки в гърлото

Инкубационният период на заболяването варира от 4 до 45 дни. Когато листериозата е предадена по вертикален път /вродена листериоза/, клиничната картина е много сериозна. Новороденото бебе е със силно изразена жълтеница, увеличен черен дроб и слезка. По вътрешните органи се намират листериоми. В голяма част от случаите бебето развива менингит и дори изоставане от развитието на нервно-психическата система. Смъртните случаи при новородените са много чести.

При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми.

Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Регионалните лимфни възли също са увеличени.

Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит, като не е изключено да се получи засягане на различни черепно-мозъчни нерви.

Рискът от предаване на инфекцията по вертикален път е много голям. Листериозата при бременни протича в катарална форма – повишение на температурата, болкови усещания в гърлото и подуване на лимфните възли. Листериозата се предава от плацентата на плода, дори бременната да не проявява никакви симптоми на заболяването.

Диагностициране на листериоза

За да се постави правилната диагноза трябва да се направят изследвания на кръвта и други телесни течности, а чрез прилагането на различни микробиологични методи се откриват бактериите листерия. Нервната форма на листериозата трябва да се разграничи от друг тип неврологични заболявания.

Конюнктивит

Лечение на листериоза

Острите форми на листериозата се третират с антибиотици от групата на тетрациклините, които се прилагат комбинирано с гентамицин и пеницилин. Тетрациклинът не се препоръчва при заразени бременни жени, те трябва да се лекуват с пеницилинова терапия. Прогнозата за изход на заболяването при деца под 1-годишна възраст и възрастни над 60 години е много лоша.

Предпазване от листериоза

За да се намали възможността от инфектиране с листериоза се препоръчва спазването на определен хранителен режим. Трябва да се избягват меките и сини сирена, пресни месни пастети, пушени риби. Преработените на топлинна обработка риби могат да се консумират.

Непастьоризираното прясно мляко и храна, която е приготвена с него не бива да яде. Месата трябва да бъдат обработени много добре. По време на процеса на готвене се препоръчва отделянето на месо, риба и зеленчуци от вече приготвените ястия. Преди консумация суровите плодове и зеленчуци трябва да бъдат старателно измивани.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати