ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Растящи навътре нокти

Растящи навътре нокти

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Врастнати нокти
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Растящите навътре нокти са болезнено състояние, което се среща когато острият ъгъл на нокътя се вреже в кожата. Настъпват болка и възпаление, а по-късно в областта може да израсте допълнителна тъкан или да започне да изтича гнойна течност.

Ако не се лекува, врастналият навътре нокът може да причини инфекция и дори абсцес, който изисква хирургично лечение. В много редки случаи се стига до остеомиелит – усложнение на инфектирания пръст, което причинява инфектиране на самата кост. Растящите навътре нокти са често срещано явление, което засяга юноши и възрастни, деца и по-рядко кърмачета.

Наблюдават се повече при мъжете, отколкото при жените. Младите хора между 20 и 30-годишна възраст са основната рискова група. Всеки един нокът на пръст на крака може да започне да расте навътре в кожата, но най-често засяга палеца.

Причини за появата на състоянието

Плътно затворените обувки или обувките на висок ток причиняват притискане на пръстите и натиск върху нокътя, което рано или късно може да доведе до растеж навътре. Неправилното изрязване на ноктите води до неправилно израстване на ъглите на ноктите и тяхното врастване в кожата. Ноктите трябва да се изрязват изцяло, без закръгляване на крайните им части.

Заболявания като гъбични инфекции са често срещана причина за появата на проблеми от различен характер. Други причини за тежките травми в областта на нокътя и наследствеността. Ако ноктите на родителите са по-закръглени, то детето също може да получи формата и произлизащите от нея проблеми.

Симптоми при растящи навътре нокти

Растящият навътре нокът е често срещано явление, което засяга най-често палеца на крака. Най-честите признаци за това състояние са болка, зачервяване и подуване в областта на врастване в кожата. В ранната фаза на пробиване на кожата се появява леко зачервяване и болезненост на допир с леко подуване. Все още няма гной, тя се появява на по-късен етап.

Маникюр

Наличието на гной е отговорът на тялото от попадането на чуждо тяло в кожата.

В някои по-сериозни случаи се развива инфекция. Симптомите и включват сериозно подуване и изтичане на голямо количество гной от засегнатото място. Възможно е човекът да развие и треска.

Диагностициране на растящ навътре нокът

При появата на подобно състояние, при което симптомите не отминават за няколко дни трябва да се посети лекар. Той оценява тежестта на проявите и се запознава с условията, в които е възникнал проблемът. При по-тежките случаи се прави физически изпит, който включва измерване на температурата, пулса и кръвно налягане. Ако болният има тежка инфекция или страда от диабет може да се назначат и кръвни тестове.

Лечение на врастнали нокти

Ако не се установи наличието на остра инфекция, се препоръчва поставяне на топли компреси, носене на подходящи обувки и често почистване на ноктите. В някои случаи лекарят изрязва ноктите, така че да промени формата на нокътя и начин на растеж. При наличие на израстване на допълнителна тъкан до възпалената област, се налага нейното премахване, за да настъпи по-бързо излекуване.

Когато растежът навътре е открит още в началото, домашните грижи са напълно достатъчни за овладяване на състоянието. Лечението у дома включва накисването на крака в топла вода четири пъти дневно. Измиването трябва да става със сапун, а след омекването на нокътя, той внимателно трябва да бъде подрязан.

Въпреки че премахването на врязаната в кожата част е болезнено, то трябва да бъде извършено, за да не се стигне до сериозни усложнения. Болката може да се облекчи чрез ибупрофен и ацетаминофен. Ако не настъпи подобрение в рамките на три дни, засегнатият човек трябва да се обърне към лекар.

За да не се стига до появата на растящи навътре нокти, още от детска възраст ноктите на детето трябва да бъдат редовно изрязвани. Поддържането на висока хигиена и носенето на обувки и чорапи, които не оказват натиск върху са важна предпоставка за здрави нокти и пръсти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати