Спазми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Спазми
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Спазмите представляват неволеви съкращения на мускулите, които са причинени от външна стимулация или прекалено натоварване в определена област. Най-често мускулните спазми продължават от няколко секунди до 15 минути. Спазмите влияят върху мускулите по различен начин в отделните ситуации – могат да засегнат цяла група мускули, отделен мускул или само част от него.

Всеки един скелетен мускул може да се схване в определен момент. Повето спазми се проявяват в крайниците, най-вече краката. Спазмите са характерни прояви за спортистите, но не е изключено да засегнат деца и възрастни хора. С напредването на годините в тялото настъпват различни промени, поради което шансовете за по-често появяване на болезнени спазми се увеличават.

Видове спазми

Според засегнатите мускулни групи и причините за появата им, спазмите се подразделят на четири основни типа – истински и дистонични спазми, тетания и контрактури.

Истински спазми – причината за появата им е свръхвъзбудимост в нервите на отделния мускул. Могат да засегнат част или цяла мускулна група. Това са най-често срещаните спазми, а факторите, които могат да ги отключат са няколко. На първо място се нарежда физическата активност. По време на спортуване или активно използване на мускулите, рискът за спазъм е най-висок. Не е изключено неудобна позиция или дълго седене в една позиция да предизвика спазъм.

Нараняванията са друг опасен фактор за възникване на истински спазми. В този случай спазмите се получават като защитен механизъм, който се активира след контузия.

Дехидратацията сама по себе си е опасно явление за тялото, което може да нанесе редица вреди, сред които и отключването на тежък спазъм. Тя е особено често срещана през топлите дни, затова не бива да бъде пренебрегвана.

Ниските нива на калий причинява отслабване в мускулите, което може да доведе до спазъм. Ниските нива на калций и магнезий в кръвта оказват негативно влияние върху нервните окончания и мускулите.

Спазмите по време на почивка също са много често срещано явление. Те се случват най-вече през нощта, като нарушават съня и предизвикват силен дискомфорт.

Дистонични спазми – получава се в област, където един ненужен за движение мускул започва да се съкращава. Този тип спазми се наблюдават най-вече в малките мускулни групи – ларинкс, челюсти, клепачи.

Тетания – представлява тип спазъм, който отключва всички нервни окончания в тялото. Това оказва ефект върху мускулите, като резултатът са спазми в цялото тяло. Не е изключено да се засегнат нервни функции в различните мускулни групи.

Контрактури спазми – наблюдават се при невъзможност на мускулите да се отпуснат напълно. Причината за появата им е изчерпването на аденозин трифосфат /АТФ/ в тялото. АТФ представлява източник на енергия за клетката, който се употребява от мускулите при извършването на техните функции. Изчерпването на АТФ не позволява отпускането на мускулните влакна и се стига до болезнен спазъм.

Симптоми при спазми

Мускулни спазми

Свиването на мускулите е съпроводено от силна и внезапна болка и невъзможност за движение, в зависимост от засегнатата мускулна група.

Спазмите, които се получават нощно време са изключително неприятни и болезнени явления, нарушаващи качеството на сън. Изключително опасни са спазмите в гръдните и коремните мускули, защото навеждат на съмнение за сърдечен или белодробен проблем.

Диагностициране на спазми

Причината за появата на спазмите се уточнява от специалист. Пациентът трябва да опише давността на оплакванията си и моментите, в които се отключват спазмите. Извършва се преглед на краката, тъй като те са засегнати най-често. Лекарят трябва да бъде уведомен за други прояви като мравучкане, скованост, наличие на възпаление.

Лечение на спазми

Когато не се уточни точната причина за появата на спазмите, не се назначава специфично лечение. Човекът трябва да се запознае с начините, чрез които може да си помогне сам. При появата на спазми в долните крайници се препоръчва движение, благодарение на което се отпускат мускулите и спазъмът изчезва.

Спазми, породени от дехидратация изискват поставянето на ледени опаковки, които облекчават състоянието и прием на много течности. Масажите на засегнатите мускули също са полезни, но трябва да бъдат извършвани внимателно и постепенно.

Предпазване от спазми

Преди и след физическо натоварване се препоръчва разтягане и загряване на мускулите, чрез които се намалява възможността от поява на спазъм. Добрата хидратация преди и след активността също е важен фактор. Спазмите в състояние на покой се предотвратяват чрез редовно разтягане. Не бива да се допуска липсата на калций и магнезий в кръвта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати