Хормонален дисбаланс

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хормонален дисбаланс
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хормоналният дисбаланс представлява състояние, при което се появяват колебания в нивата на хормоните в тялото. Наблюдава се много често при жените и е причина за появата на редица здравословни отклонения. Сам по себе си хормонът представлява химическо вещество, произвеждано в ендокринната система. Всеки един хормон има точно определена специфика, благодарение на която регулира функционалните дейности и органите в тялото. При излишък на един от хормоните се получава неблагоприятна промяна, която може да доведе до дисбаланс.

Най-важните хормони в женското тяло са естроген, прогестерон и андрогени. Благодарение на тях се поддържа правилната работа на яйчниците и редовния цикъл. Хормоналният дисбаланс причинява редица проблеми, сред които и липса на цикъл.

Симптоми при хормонален дисбаланс

Няколко са най-често срещаните прояви на хормоналния дисбаланс. На първо място се нареждат всички нарушения на менструалния цикъл. При отсъствието му яйчниците спират производството на хормона прогестерон, а резултатът е липса на овулация.

Менопаузата е един от най-сериозните периоди за женското тяло, по време на който настъпват различни промени и неминуемо се получава хормонален дисбаланс, който се дължи на спирането на цикъла.

Тежкият предменструален синдром, неочакваното напълняване, тревожност, болки в гърдите и главоболие по време на цикъл, повишеното окосмяване също са явления, които се дължат на хормонален дисбаланс. Причината за проявата на тези симптоми може да се дължи на дефицит на хормона прогестерон.

Напълняване, което се появява без особена промяна в начина на живот и хранене е признак за редица ендокринни проблеми. Когато е съпроводено с постоянна умора и сънливост, чупливост на косата и сухота в кожата може да се предположи за понижение във функцията на щитовидната жлеза.

Рязкото отслабване при наличието на много добър апетит, съпроводено със сърцебиене, изпотяване, раздразнителност и чести промени в настроенията могат да свидетелстват за повишена функция на щитовидната жлеза.

ПМС

Появата на акне, прекомерно окосмяване по лицето, проблеми с кръвна захар, безплодие и косопад са явления, които най-вероятно се дължат на твърде голямо количество мъжки хормони в женското тяло. Излишъкът на мъжки хормони се наблюдава и при жени, които страдат от синдрома на поликистозни яйчници.

Кожните сърбежи са един от ранните симптоми на повишена кръвна захар, която от своя страна може да сигнализира за диабет. Сърбежите са най-силни в областта на гениталиите, което обикновено се приема за гинекологичен проблем. Честото уриниране, сухота в устата и постоянната жажда са други прояви на диабет.

Диагностициране на хормонален дисбаланс

При съмнение за наличието на хормонален дисбаланс се препоръчва консултация с ендокринолог. Поставянето на диагнозата се извършва на база хормонални тестове, които могат да покажат различни болестни отклонения. Изследват се хормоните на щитовидната жлеза, естрогенът и прогрестеронът, кортизол и други. Вземат се кръвни изследвания и изследвания на урината. Урината се взема, когато трябва да се определят хормоналните промени, дължащи се на бременност и овулация. Всяко едно самолечение и приемане на таблетки по собствено усмотрение може да доведе до сериозни последици.

Лечение на хормонален дисбаланс

Според причината за възникването на хормоналния дисбаланс се прилагат различни подходи, които имат за цел регулиране на нивата на хормоните.

Когато се установи недостиг на някой хормон, специалистът назначава заместители, чрез които се постига баланс. При свръхпроизводство на хормони се прилагат хормонални блокери.

Тичане

Когато хормоналният дисбаланс е породен от секретиращ тумор трябва да се извърши хирургична интервенция, благодарение на която се отстранява туморът.

Освен стандартното медикаментозно лечение всяка жена с хормонален дисбаланс може да вземе мерки, чрез които да подобри своето здравословно състояние. Препоръчва се увеличаване на физическата активност, редовната почивка и избягване на психическо натоварване. В дните преди менструален цикъл жената трябва да се движи повече, да приема по-голямо количество течности, да избягва тежките и сладки храни.

Лечението на хормоналният дисбаланс е важно с оглед редицата усложнения, които могат да възникнат. Хормоните са важна част от правилното функциониране на организма, а липсата на лечение може да доведе до нарушение в работата на редица органи.

Хранене при хормонален дисбаланс

Промяната на хранителният режим играе важна роля при наличието на хормонален дисбаланс. Препоръчва се ограничаването на пържени и тестени изделия, полуфабрикатите и мазни храни. В менюто трябва да има много плодове и зеленчуци, натурални сокове, варени и печени меса. Пържене като метод за приготвяне на храната трябва да ограничи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest