Кифоза

Кифоза

Кифозата представлява извиване на гръбначния стълб, което причинява превиване на гърба. В нормално положение гръбнакът има двойна извивка, наподобяваща S. С кифозата се обозначава сериозно изкривяване на гръбначните прешлени, което надвишава 45 градуса. Причините за появата на заболяването могат да бъдат вродени или придобити. Вродената форма на кифозата е породена от аномалии в областта на прешлените, а придобитите кифози се дължат на травма или заболяване на костите, които могат да възникнат във всяка една възраст.

Съществуват и някои специфични причини, които могат да бъдат: инфекции, сколиоза, тумори, полиомиелит, болест на Пейджет, дискови дегенерации, мускулна дистрофия, различни нарушения в съединителната тъкан. Когато кифозата възникне при подрастващи младежи, причината може да бъде срастването на няколко последователни кости.

Кифозата при възрастни хора най-често се причинява от редица заболявания, които могат да породят изкривяване на гръбначния стълб. На първо място се нарежда остеопорозата, която причинява понижена костна плътност и може да породи фрактура на прешлените /рисков фактор за появата на патологична кифоза/. Други подобни заболявания са ревматоиден артрит, патологии на съединителната тъкан, спина бифида, дегенеративен артрит на гръбначния стълб.

Много често кифозата протича със стеснение в областта на гръдните клетки, което причинява притискане на органите в гръдната кухина. Прогресиращо развиващата се кифоза може да причини деформация на прешлените, увреждания на гръбначния мозък и заболявания на някои от вътрешните органи.

С най-висок риск от развитието на кифоза са тийнейджъри, които прекарват много време в неправилна поза на тялото; възрастни с остеопороза, при които има голяма вероятност от появата на фрактури.

Видове кифоза при децата

Ортостатична кифоза – среща се предимно при юношите. Характерно за нея е, че се развива много бавно и засяга по-често момичетата, отколкото момчетата. Неправилната поза на тялото и прегърбването могат да причинят разтягане на междупрешленните връзки и да отключат патологични изменения на прешлените в гръбнака. Този тип кифоза се характериза с голяма вдлъбната извивка в долната част на гръбначния стълб.

Кифоза на Шоерман – както ортостатичната, така и тази кифоза засягат най-вече децата между 10 и 15-годишна възраст, още докато скелетния растеж не е завършил. Причината за появата на този тип кифоза не е уточнена, но се наблюдава определена наследственост. Тя причинява сериозна деформация на прешлените, които вместо триъгълна получават клиновидна форма.

Симптоми при кифоза

Най-характерните прояви на заболяването включват изкривяване на гръбначния стълб и появата на гърбица, чувство за умора, неподвижност или силна болезненост в областта на гръбначните прешлени, болка в целия гръб.

Леките случаи на кифозата не причиняват почти никакви симптоми, поради което поставянето на ранна диагноза е много трудно.

Гръбначни изкривявания

Диагностициране на кифоза

Лекарят първоначално се запознава с медицинската история на пациента, след което назначава физикален преглед. В повечето случаи се провежда изследване с рентгенови лъчи на гръбнака, благодарение на което може да се разграничи ортостатичната от кифозата на Шоерман.

При възникване на съмнения за нервологични увреждания може да се направи ядрено-магнитен резонанс. Чрез него се открив всяко едно притискане на нервите или гръбначния мозък. При болки в гърдите изследвания могат да продължат и да се направи оценка на състоянието на сърцето и бели дробове.

Лечение на кифоза

Назначаването на подходящо лечение за това заболявания зависи най-вече от причините за появата му, симптомите и възрастта на пациента. Терапията при кифоза е напълно индивидуална. Ортостатичната кифоза е заболяване, при което не се наблюдава прогресия, като дори не е изключено да се подобри без прилагането на лечение. Трябва да се практикуват упражнения, които укрепват мускулите на гърба и подпомагат изправянето на изкривената стойка. Когато упражненията не помагат, се прилагат болкоуспокояващи, които намаляват силния дискомфорт.

Кифозата на Шоерман изисква само наблюдение, когато пациентът не проявява оплаквания. Редовните консултации със специалист за задължителни. За кифоза, която е породена от остеопорозни изменения се назначава терапия, за да се предотвратят фрактурите и последващите усложнения.

Оперативно лечение се прилага само в отделни, много тежки случаи, при които кифозата продължава да прогресира; появява се много силна и нетърпима болка; настъпват сериозни неврологични усложнения; породена от туморни образувания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати