Белодробна емболия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258826
Белодробна емболия
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Белодробната емболия представлява сериозно състояние, при което се получава внезапно запушване на белодробната артерия с тромб или ембол, пренесени от кръвта. В редица случаи белодробната емболия причинява белодробен инфаркт /тежка деструкция на тъканта/.

Главната причина за възникването на белодробна емболия са тромбите, които са пренесени от долните крайници, а в редки случаи от таза, сърцето, ръцете, бъбреците и черния дроб. Понякога емболът представлява малък въздушен мехур, мастна тъкан, остатъчен талк от лекарство, което е въведено по венозен път.

Абсолютното блокиране на основната белодробна артерия причинява смърт. Частичната емболия от своя страна предизвиква появата на сериозни симптоми, които могат да включват затруднено дишане, болки в гърдите, ускорен пулс, кашлица. При появата на голям по размери ембол кожата посинява леко, вените по лицето и шията изпъкват, наблюдават се световъртеж и обща отпадналост.

Рискови фактори за белодробна емболия

Най-опасните състояния, които могат да предизвикат белодробна емболия са продължителното застояване и неподвижност; наличието на белодробни заболявания и застойна сърдечна недостатъчност; бременност и анемия; рак; затлъстяване; продължителна употреба на орални контрацептиви; изгаряния; операция или травма на някой от долните крайници; разширени вени.

Симптоми при белодробна емболия

Симптомите на състоянието се изразяват във внезапно появила се болка в областта на гърдите и сериозен задух. Болката е усилваща се, особено по време на по-дълбоко вдишване. Възможно е да се появи кашлица, която е придружена с кървави съсиреци, посиняване на кожата и световъртеж.

Белодробният инфаркт също се проявява със силен задух и бодежи в областта на гърдите. Характерни за него са посиняването и появата на студена пот, повишението на температурата и отделянето на кървави храчки.

Сериозни усложения, които могат да възникнат са белодробен инфаркт, плеврит и инфарктна пневмония. Тя протича с развитие на възпалителен пневмоничен процес, висока температура, силно влошаване на общото състояние, хрипове и гнойни храчки.

Диагностициране на белодробна емболия

Поставянето на точна диагноза изисква назначаването на редица лабораторни изследвания, кръвно-газов анализ, електрокардиограма. Ехографията и ренгенографията, катетеризирането в дясната сърдечна област също са ценни за диагностичните цели изследвания. Началното развитие на флеботромбоза може да се докаже чрез провеждането на цветна доплерова ехография, рентгенова и изотопна флебограми.

Лечение на белодробна емболия

Кашлица

Лечението на белодробна емболия е насочено към временното поддържане на функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система, докато не настъпи разтваряне на емболът, който предизвиква запушването на белодробната артерия. Другият важен подход е предотвратяване на появата на повторна емболия. Голяма част от получените емболи се разтварят за период до 14 часа.

Когато е необходимо се назначава кислородна терапия и антикоагулационни медикаменти, благодарение на които се предотвратява възникването на повторно запушване. Болните с масивна белодробна емболия се намират в състояние на шок, поради което трябва да се реагира много бързо като се назначат специфични за случая антибиотици.

Болните с ниско кръвно налягане, което е причинено от запушването трябва да приемат препарати, които повишават налягането и същевременно стесняват кръвоносните съдове. При наличието на бактериална емболия трябва да се открие причинителят, за да се назначи подходящо лечение.

Прогнозата на белодробната емболия е много сериозна. Тя може да завърши с внезапно настъпила смърт, поради което още при появата на първите симптоми трябва да се потърси спешна медицинска помощ. До идването на медиците, болният трябва да се постави да легне по гръб, да се поставят високи възглавници, а всички стягащи дрехи да бъдат разхлабени. Неподвижността и пълния покой са задължителни.

Профилактиката на белодробната емболия включва предпазването от развитие на венозни тромбози, избягване на дългото залежаване след операция, ранното раздвижване и прием на антикоагуланти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати