Ахалазия

Ахалазия

Какво е ахалазия

Ахалазията, позната още като кардиоспазъм представлява хронично заболяване, което засяга хранопровода. Изразява се в силно затруднено преминаване на течности от храна от хранопровода към стомаха. Причината за този проблем се крие в невъзможността на долния езофагиален сфинктер да се отваря при преглъщане, както и сериозната липса на нормална перисталтика в хранопровода. В своята същност ахалазията е доброкачествено заболяване, което се дължи на възникването на нередности в долната част на хранопровода, които от своя страна са провокирани от дегенерация на нервните влакна.

Долният езофагиален сфинктер е пръстен, който е съставен от мускул и е разположен в граничната област между стомаха и хранопровода. Нормално мускулът се отпуска след преглъщане, процес който позволява на храната да премине в стомаха. След това пръстенът се затваря и не позволява на храната да се върне обратно в хранопровода. При страдащите от ахалазия този процес е силно нарушен и отпускане на пръстена не функционира правилно.

Причини за възникването на ахалазия

Главната причина за възникването на заболяването е настъпила повреда в нервните плексуси, които се намират в стената както на хранопровода, така и на стомаха. Тази повреда не позволява на импулсите за отпускане на сфинктера да достигнат до правилното място – мускулните влакна в долния храносмилателен сфинктер и той започва да работи по грешен начин. Причината за възникване на тази увреда не е уточнена, но специалистите са на мнение, че се дължи на различни вируси и автоимунни въздействия.

Симптоми при ахалазия

Гадене

Главните симптоми на заболяването са трудно и болезнено преглъщане, което се задълбочава с времето; тежест, дискомфорт и болки в гърдите и в областта зад гръдната кост; повръщане на храна, която не е смляна и дори вдишване на тези храни или течности. В много случаи при болните от ахалазия се получава повръщане на несмляна и вече загнила храна по време на сън. Това води до аспирирането на части от нея, което може да доведе до сериозни усложнения – белодробни абсцеси, инфекции в дихателните пътища, бронхиектазии и аспирационна пневмония.

С времето ахалазията прогресира и невъзможността за правилно нахранване води до отслабване и сериозно спадане на имунната система. В по-късен етап може да настъпи много тежко усложнение – рак на хранопровода.

Диагностициране на ахалазия

Назначават се редица изследвания, но пълното доказване на ахалазията се извършва благодарение на фиброгастроскопия и рентгеново контрастно изследване. С оглед навременното лечение е много важно ахалазията да бъде открита навреме, но много често се бърка с гастроезофагеален рефлукс.

Заболявания, които до голяма степен имитират ахалазията и трябва да бъдат отхвърлени са захарния диабет, рак на хранопровода и склеродермия.

Лечение на ахалазия

Лечението на заболяването има за цел отварянето на долния езофагиален сфинктер, чрез което симптомите намаляват. Възможно е да се назначат различни хапчета, които се поставят под езика преди хранене и до голяма степен пръстена. Когато тези медикаменти не дадат резултат се пристъпва към по-сериозни интервенции. Една от тях е пневматичната дилатация, която отпуска пръстена механично чрез раздуването на балон.

Алтернатива на дилатацията е инжектирането на определени количества ботулинов токсин в долния езофагиален сфинктер. Това е сравнително нов метод, който има по-сериозен успех при възрастните хора, отколкото при младите.

Болки в корема

Хирургичното разрязване на мускулния пръстен постига ефект в почти 90% от случаите, като по време на операцията се ограничава и преминаването на съдържимото в стомаха обратно в хранопровода.

След провеждането на хирургична интервенция пациентите не трябва да поглъщат твърда храна, поне в първите няколко дни. Може да се появи усещане за тежест в горната част на корема, гадене и дискомфорт зад гръдната кост.

За да се намалят негативните реакции на организма след претърпяна операция, болните трябва да са активни, доколкото това е възможно. Препоръчват се леките упражнения и умереното ходене, които обаче не бива да причиняват сериозен дискомфорт.

Хранене при операция от ахалазия

Необходимо е да се ограничат всички пикантни и грубоцелулозни продукти. Диетата трябва да включва меки, кашави и полутечни ястия, които не пораждат допълнително дразнене. Лекарят определя колко време и какъв точно трябва да бъде специфичния режим на хранене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати