ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Многоплодна бременност

Многоплодна бременност

Многоплодна бременност

Какво е многоплодна бременност

Многоплодната бременност е състояние, при което се получава едновременно оплождане на две зрели яйцеклетки по време на един овулационен период или оплождане на една клетка, която в своя по-късен период на деление формира два ембриобласта. Това са еднояйчните и двуяйчни близнаци. Еднояйчните близнаци са еднакви по пол, външен вид и психика, докато двуяйчните могат да бъдат с различен пол и да не си приличат особено.

Двуяйчните близнаци са резултат от оплождането в един овулационен цикъл на повече от една яйцеклетка. Разликата в телесната им маса зависи от мястото на имплантация на яйцеклетките и възможността за изхранване, която не във всички случаи е еднаква. В голяма част от случаите при имплантация на двуяйчните близнаци имплантацията се извършва в различни места на маточната лигавица, а при раждане се отделят две отделни плаценти.

При двуяйчните близнаци много често единият надделява и започва да отнема от кръвния поток за другия. Така сърцето на ощететения близнак закърнява и могат да се развият различни форми на уродство. Настъпва загиване на едното плодно яйце, което обаче остава притиснато до стените на матката от живия плод, а при раждането мъртвата формация се отделя.

Еднояйчните близнаци са с еднаква генетична структура понеже са резултат от оплождане на една яйцеклетка от един сперматозоид. Именно това обяснява еднаквия им пол. Не е задължително във всички случаи да са с огледален образ.

Развитие на многоплодна бременност

Многоплодната бременност е явление, което значително обременява организма на бременната жена. Матката е значително уголемена, диафрагмата и сърцето са повдигнати, разгръщането на белите дробове е ограничено. Получават се сериозни отоци по долните крайници, а силно уголемената матка не може да получи необходимото й кръвоснабдяване, което става повод за развитие на плацентарна циркулаторна недостатъчност. Уголемяването на матката се развива бързо, което предизвиква повръщане, еклампсия и прееклампсия. По време на многоплодната бременност жената има нужда от по-големи количества желязо, защото съществува реален риск от появата на желязо-дефицитна анемия.

Развитие на многоплодна бременност

Редица са рисковите състояния, които могат да възникнат при този вид бременност. В началото на зачеване бременната е с влошено общо състояние, появяват се гадене и повръщане, силно неразположение. Рискът от спонтанен аборт е значително по-висок при многоплодна бременност, отколкото при обикновената бременност. Една особена форма на аборт е т.нар. „синдром на изчезващия близнак“ – настъпването на смърт и изчезване на единия плоден сак. Профилактиката на абортите се състои в извършване на чести ехографски прегледи и внимателно проследяване на бременността, особено в първите месеци.

Раждане при многоплодна бременност

Вродените аномалии са друго явление, което е характерно за многоплодните бременности. Най-честите такива аномалии са заешка уста, порок на сърцето, аномалии в нервната система.

Анемия на бременността – това е много често патологично състояние при многоплодната бременност. Причината за това се крие в много бързото консумиране на железните запаси от страна на развиващите се плодове.

Появява се железен дефицит, който може да бъде много опасен както за майката, така и за плодовете. Наличието на анемия задължително трябва да се третира с подходящи желязосъдържащи препарати.

Появата на прееклампсия е много сериозно състояние, което изисква спешна хоспитализация на бременната жена. Прееклампсията може да доведе до смърт на плода, а за съжаление не съществува профилактика срещу появяването ѝ.

Около 80% от многоплодните бременности завършват с преждевременно раждане преди навлизането в 37 гестационна седмица. Плодовете са по-малки и незрели в сравнение с едноплодните бременности, които са завършили по-същото време. Поради тази причина много често се налага поставянето на новородението в кувиоз.

При многоплодната бременност процентът на майчина смърт е по-висока. Това се дължи на по-честите усложнения по време на бременността, преразтегнатата матка и неправилно разположение на плодовете.

Особености на раждането при многоплодна бременност

Преразтягането на матката прави матката много мудна по време на раждането, което значително затруднява процеса. Веднага след появяването на първото бебе се прави оценка на състоянието и разположението на второто. Ако всичко е в норма раждането продължава след 5 до 10 минути. Изкарването на плацентите е затруднено поради отварянето на голяма маточна рана.

Кръвозагубата на родилката трябва да се следи стриктно, за да не настъпят фатални усложнения. За да се намали възможността от поява на сериозна загуба на кръв се прилагат различни физиологични разтвори. Използват се и тонизиращи средства за матката, кръв и заместващи средства. Вида на приложените медикаменти зависи от общото състояние и преценката на лекаря.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати