Пародонтит

Орална хигиена при пародонтит

Пародонтитът е второто по често стоматологично заболяване, което според статистиките тормози половината от възрастните хора над 30-годишна възраст. Сам по себе си пародонтът представлява комплекс от анатомични образувания, в които влизат венци, алвеолата, зъби и периодонтът. Пародонтитът е патологичен процес, който влияе върху целия комплекс.

Причините за възникването на заболяването са зле поставени протези в устната кухина, пломби, неправилно извършване на стоматологични манипулации, недостиг на витамини и лоша орална хигиена, неправилно подреждане на зъбите и голямото разстояние между тях, нездравословен начин на живот са рискови фактори, които могат да причинят пародонтит. Не е изключена и вероятността заболяването да е генетично обусловено.

Най-застрашени от развитието на парадонтит са бременните жени, болните от диабет, хората с неправилна захапка.

Симптоми при пародонтит

Основните прояви на заболяването се обединяват около появата на симптоматичен гингивитвъзпаление на венците и кръвотечение, отделянето на гной, развитието на джоб в близост до някой зъб. Пародонтитът протича в три основни стадия. Първият стадий се характеризира със сърбеж и парене, изтръпване на венците и постепенното им зачервяване. След време венците започват да се подуват и отделят гной, започва кървенето. В други случаи венците избледняват. Често парадонтитът протича с лош дъх и образуването на временни абсцеси. Възпалението на венците и бактериите в устната кухина може да се разпространят и да засегнат лимфните възли, причинявайки тяхното подуване.

Последният стадий на заболяването се характеризира с оголването на зъбите още в тяхната основа, състояние, което причинено от атрофия в края на венеца. В резултат от отлепването на венечния ръб от зъбната стена се получава т.нар. джоб. Той е дълбок няколко милиметра, но дори това малко разстояние е достатъчно да се натрупат различни хранителни отпадъци и микроорганизми.

Образува се зъбен камък и наслагването на всички болестни изменения в устната кухина става причина за възникването на сложен възпалителен процес, който се разпространява дълбоко и засяга костта. Ако не се вземат адекватни мерки навреме, съществува реална опасност от разклащането на зъбите и тяхното изпадане.

Диагностициране на пародонтит

При съмнения за наличие на парадонтит веднага трябва да се посети стоматолог. След първоначалният преглед на устната кухина се назначават някои изследвания, които с точност могат да потвърдят наличието на парадонтит. Рентгеновото изследване показва състоянието на костта, а сондирането във венеца може да покаже в коя фаза е достигнало заболяването. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова вероятността от пълно излекуване е по-голяма. Откритото в много късен пародонтално заболяване води до необратимата загуба на зъбите.

Лечение на пародонтит

Пародонтит

Лечението трябва да започне веднага след поставянето на диагнозата. Първият етап от оздравителната терапия включва почистване с ултразвук на зъбния камък, който се намира в подвенечието и надвенечието. Зъбната плака и биофилм също трябва да се отстранят. Почистването може да се извърши на няколко етапа, в зависимост от интензитетът, с който се премахват наслагванията. Необходимо е да се оцени загубата на пародонт, благодарение на което се оценява и фазата, в която се намира заболяването. При необходимост разклатените зъби се шинират.

След извършването на всички тези дейности пациентът трябва да спазва перфектна орална хигиена и редовно да почиства своите зъби. Няколко седмици след първия етап започва втория етап, който представлява преоценка.

Оценяват се постигнатите резултати от досегашното лечение и отново се преглеждат всички проблемни места. В зависимост от постигнатите резултати се преминава към поддържаща терапия или се назначава хирургично лечение. То се състои в намаляване на дълбочината на пародонталните джобове.

Поддържащата терапия е третия финален етап от лечението на пародонтита. Тя се състои в поддържането на висока хигиена в областта на устната кухина и редовните прегледи при зъболекар, за да продължава да се следи състоянието.

Между 3 и 6 месеца трябва да се премахва зъбната плака с ултразвук. В заключение трябва да се отбележи, че поддържането на висока хигиена и ранното диагностициране на пародонтит са важни условия за поддържането на здравословна среда в устната кухина.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати