Махмурлук

Махмурлук

Махмурлукът е състояние, с което човек се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Получава се след сериозна злоупотреба с алкохол, в резултат от което човешкият организъм реагира по негативен начин. Махмурлукът представлява синдром или сбор от неприятни симптоми, които се появяват сутрин, след употреба на алкохол. Медицинското наименование на състоянието е веисалгия.

За никого не е тайна, че прекомерната консумация на алкохол причинява интоксикация, която води до неприятни последици часове по-късно, когато алкохолните молекули вече са напуснали кръвта.

Махмурлукът се проявява с различна сила при отделните хора. Тежестта му зависи от вида, качеството и количеството на употребените алкохолни напитки, килограмите на човек и общото му състояние. Няколко са факторите, които влияят върху скоростта на абсорбиране на алкохола от храносмилателната система в кръвта.

Наличието на някаква храна в стомаха забавя усвояването му, а според редица изследвания за това помага и по-голямото телесно тегло. При еднакво количество погълнати питиета и дори еднакво тегло, нивото му в кръвта на жените е по-високо от това на мъжете.

Това се дължи на факта, че женското тяло произвежда по-малко количество от ензима, който способства разграждането на алкохол.

Алкохолизъм

Появата на махмурлук

Ацеталдехид – представлява продукт от алкохолния механизъм, главен виновник за обособяването на махмурлук. Той се произвежда от черния дроб, когато алкохолът под действието на различни ензими се разпада. Когато количеството погълнат алкохол е малко няма проблеми, но когато то нарасне, отделените ензими не достигат и се налага ацеталдехидите да изчакват в дроба. Така се удължава времето, през което те нанасят различни поражения в чернодробните клетки.

Глутаминово обезводняване – някои от най-тежките прояви на махмурлука се дължат именно на него. Глутаминът представлява важен източник на глутатион /мощен телесен антиоксидант/, а сам по себе си е стимулант за клетъчен метаболизъм във всички органи. Употребата на алкохол възпрепятства синтеза му, което води до превключване на режим синтез, когато алкохола напусне кръвта.

Алкохол наподобяващи субстанции – това са вещества, които се съдържат в тъмния алкохол /уиски, текила, бренди, ликьори и червено вино/. Различните алкохолни напитки съдържат различно количество вредни вещества, които правят смесения прием на различен вид алкохол още по-тежък фактор за наличието на сериозен махмурлук.

Метилов алкохол – метиловият спирт представлява най-опасното вещество в алкохола, постигнато от лоша дестилация на определената напитка. Домашното производство на напитки води до смърт, ослепяване в редица случаи.

Симптоми при махмурлук

Най-характерните прояви на това състояние са: главоболие, сухота в устата, тежка умора и обща слабост в тялото; повишена температура и смущения в съня, общо чувство за неразположение, диария, загуба на апетит и треперене, болезнена чувствителност към силен шум и ярка светлина.

Лечение на махмурлук

Загубата на течности трябва да се компенсира с изпиването на една чаша вода веднага след събуждането. За да се компенсира загубата на калий и магнезий се препоръчва приемът на млечен бананов шейк, който бързо възстановява загубите. Кафето и алкохолът след тежка нощ са напълно забранени. В краен случай може да приемат обезболяващи средства, които потискат силното главоболие.

От векове суровото зеле е лек за махмурлук. То има различни свойства, а най-важното в този случай е очистителното действие върху черен дроб. Зелето има защитен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт и в същото време предпазва червата и стомаха от вредните въздействия на алкохола.

Парти

Народна медицина при махмурлук

На всеки част трябва да се изпива по една чаша чай от следните видове: чай от кората на върба се оставя да ври 10 минути, след което се прецежда и изпива /има свойства на аспирин/; чай от лайка действа успокоително върху раздразнените черва и стомах; чай от розмарин намалява главоболието и подпомага дейността на черния дроб.

Превенция на махмурлук

На първо място е златната максима да не се смесват различни видове алкохол, защото махмурлукът е много тежък. Препоръчва се употребата на алкохол да става, когато човек се е нахранил, а дори по времето на консумация отново да консумира подходящи салати и ястия, които ограничават вредното действие на алкохола. И не на последно място, за да се избегне махмурлук, просто не бива да се прекалява с количеството употребен алкохол.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати