Аерофобия

Аерофобия

Какво е аерофобия

Аерофобията представлява страх от летене на какъвто и да е летателен апарат – хеликоптер, самолет, въздушен балон. Аерофобията е позната и като авиофобия. В редица случаи страхът от летене е толкова голям, че човекът не успява да се качи на самолета, дори получава панически пристъпи и започва да повръща само при вида на летателното устройство.

Страх от летене най-често се получава след 25-годишна възраст. Според статистиката, около 15% от възрастното населени на човечеството страда от този ирационален страх. Това не е болест, а по-скоро симптом.

Аерофобията се характеризира с учестено дишане и нервност преди полета, ускоряване на сърдечната дейност, различни психически и физически проявления. Лицето често прибягва към алкохол или лекарства за успокоение. Хората, страдащи от аерофобия са способни да пътуват дни с влак или друго превозно средство, за да не се качат в самолет. Аерофобът не се страхува само по време на полет.

Дни преди него той е напрегнат, не може да спи и да се храни нормално.

По време на полета, аерофобът се плаши от всякакви звуци, а подсъзнателно той търси такива, които предвещават надвиснала опасност. Ако види, че стюардите разговарят помежду си, но не може да чуе за какво, той може да помисли, че те обсъждат как да кажат на пътниците за нередност или дори падане на самолета.

В резултат от това, аерофобът започва да се държи напълно неадекватно – да разкопчае колана си и да стане, да започне да крещи, дори може да стане агресивен. В такива моменти той е толкова разстроен, че нищо не може да го успокои.

Причини за аерофобия

Самолети

Твърдението, че аерофобията е свързана преди всичко със страх от катастрофа не е вярно. Страхът от полети може да бъде свързан с най-различни неща – страх от затворени пространства, страх от височини, страх от липсата на контрол върху ситуацията. Обикновено аерофобията е резултат от по-дълбоко психическо разстройство, често се появява след много силен страх и депресия.

Преодоляване на аерофобията

За съжаление няма универсален начин за борба с аерофобията. Съществуват някои дребни хитрини, които биха могли да подобрят малко състоянието. На първо място по никакъв повод не бива да се гледат филми за самолетни катастрофи или произшествия. Те могат да извадят от равновесие напълно здрав човек, какво остава за аерофоба.

Тук трябва да се отбележи, че колкото и налудничаво да звучи, самите болни от аерофобия търсят информация и статистики на самолетни катастрофи. Тази убийствена за спокойствието практика трябва да бъде постепенно прекъсната.

Преди полет не бива да се гладува, защото това оказва допълнителен стрес върху тялото. Всеки може да се опита индивидуално да овладее болезнения стрес чрез техники за медитация и дихателна гимнастика. Успокоителните са задължителни медикаменти, които трябва да присъстват в ръчния багаж на аерофоба.

По време на полета съзнанието трябва да се занимава с нещо. Затова предварително може да се обмисли закупуването на приятна книга, списание, кръстословица или друго.

Терапия при аерофобия

Тежките случаи на аеробия изискват подлагането на терапия. Тя може да се извърши по няколко начина – чрез индивидуален курс или групови занимания, които са насочени точно към спецификата на проблема.

Стъпките в лечението на аерофобията трябва да се извършват постепенно и системно. Болестният страх причинява редица неудобства, затова колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-рано ще настъпи облекчението.

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари