Остеомиелит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Остеомиелит
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Какво е остеомиелит

Остеомиелитът представлява гнойно възпаление на костния мозък, което има остър характер и се разпространява върху цялото костно вещество и периоста, а впоследствие може да обхване съседни сухожилия и мускули. Остеомиелитът се среща във всички възрасти, но най-често засяга деца. В повечето случаи засегнати са дългите тръбести кости в тялото /предимно бедрената кост/, тазовите кости, прешлените и костите на лицевия череп.

Най-честият причинител на заболяването са бактерии стафилококи-ауреус, в по-редки случаи стрептококи, пневмококи, коли бактерии и други. Бактериите най-често водят своето начало от гнойни огнища в тялото – зъбен абсцес, синуит, отит. Те постепенно навлизат в кръвообращението и чрез движението на кръвта достигат и до костно-мозъчния канал на човека. Много лека травма също може да отключи появата на остеомиелит.

Според причините за възникването се различават два вида – неспецифичен остеомиелит и специфичен остеомиелит /сифилистичен, туберкулозен/.

Развитие на остеомиелит

Най-богато кръвоснабдената част от костта е метафизата. Поради тази причина първичното гнойно огнище се развива именно в нея. В костно-мозъчния канал постепенно се натрупва голямо количество гной. Оттук възпалението започва да се разпространява в т.нар. Хаверсови канали /централни канали/ и поразява цялата кост. Периостът /надкостницата/ се отлепва, което води до образуването на субпериостален абсцес.

При по-нататъшно развитие на заболяването субпериосталния абсцес пробива надкостницата и преминава в околните мускулни и междумускулни пространства.

Достига до кожата, която с времето некротизира и образува фистули. Отделни части от костта също некротизират и постепенно се отделят от здравото костно вещество. В резултат от това се формират костни фрагменти с остри ръбове. Наред с всички тези деструктивни процеси се наблюдават и остеопластични изменения.

Симптоми при остеомиелит

Според начина по който протича заболяването се наблюдават няколко форми на проява на остеомиелит. Първата форма е свръхостра. Тя протича с клиничната картина на сепсис – много рязко повишение на температура, треска, сърцебиене, ускорено дишане или дори задъхване. Следващите симптоми на сепсис включват промени в психическото състояние, засилване на сърцебиенето, обърканост или загуба на съзнание.

Острата форма на остеомиелит започва също с много рязко повишение на температурата, отпадналост, втрисане, отнесеност, ниско артериално налягане и учестяване на дишането. Най-характерният симптом на заболяването е острата болка в засегнатия крайник. В по-късен етап се появяват локални симптоми на възпаление – зачервяване, опъване и затопляне на кожата, оток в меките тъкани.

Травми на костите

Следващата форма на заболяването е хронична. Тя обикновено е вторична и се явява като последствие на остър остеомиелит. Характерните прояви включват наличие на фистулни отвори по кожата и обилно отделяне на гной от тях. Болката е умерена, а общото състояние на болния е задоволително.

В редки случаи може да се наблюдават първични хронични форми на остеомиелит. Това са склерозиращ остеомиелит на Гаре /няма некроза на костта, но кожата около засегнатия участък склерозира/; серозно-албуминозен остит /образува се ескудат, който обаче не се превръща в гной/; абсцес на Броди /добре очертана абсцесна кухина/.

Усложнения при остеомиелит

Възможно е възпалителният процес да обхване съседна става, което води до появата на гноен артрит; растежа на костта да бъде нарушен; да се получат фрактури, абсцес на белия дроб, пиелонефрит, мозъчен абсцес и други.

Диагностициране на остеомиелит

Поставянето на диагнозата се извършва въз основа на данните от анамнезата за наличие на някаква лека травма; наличие на гнойно огнище и лабораторните изследвания /хемокултура/. Извършва се и рентгеново изследване, което може да покаже наличието на изменения в костта.

Лечение на остеомиелит

Лечението на заболяването се извършва по два начина – чрез консервативни средства и хирургична намеса. Консервативното лечение включва прилагането на антиботици, имунотерапия и инфузионна терапия, която се състои във вливане на плазма и водно-солеви разтвори. При деца болни от остеомиелит се препоръчва вливане на кръв.

Хирургичното лечение се състои в дренаж и отстраняване на мъртвите кости, защото наличието им възпрепятства оздравителния процес и увеличава шанса за повторно възникване на остеомиелит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

От Медията