Дисбактериоза

Дисбактериоза

Какво е дисбактериоза

Дисбактериозата представлява нарушение в нормалния състав на чревната микрофлора. В резултат от това се наблюдава намаление в количеството на полезните лакто- и бифидобактерии. В нормално състояние лактобактериите съставят около 5% от общия брой микроорганизми, които се намират в червата.

Бифидобактериите от своя страна са основите представители в нормалната чревна микрофлора, а съдържанието им в идеалните случаи е 95%. Намаляването на тяхното количество винаги сигнализира за наличие на дисбактериоза.

Освен полезните бактерии, в червата живеят и редица болестотворни бактерии – стрептококи, ентерококи и стафилококи. Тези вредни бактерии непрекъснато попадат в стомаха и благодарение на храната, която консумираме.

Съжителството между полезните и вредните бактерии не протича по нормален начин. Количеството и на едните и на другите бактерии става благодарение на изтласкване на противоположния вид. Когато в резултат от различни процеси вредните бактерии заемат по-голямата част от чревната микрофлора се наблюдава явлението дисбактериоза.

Дисбактериозата е много коварно заболяване, което може да причини редица разстройства в обменните процеси, понижение на имунитета и промени в количеството на произвежданите ензими. Дисбактериозата може да отключи хиповитаминоза и кожни заболявания. Тя е причина за възникването на хранителни алергии с кожни изяви и тежки респираторни вирусни инфекции. Когато в червата се населят много патогенни бактерии може да се появят хронична диария, остри чревни инфекции, а в най-тежките случаи – сепсис.

Причини за дисбактериоза

Главната причина за възникване на дисбактериоза е неправилния начин на хранене. То се състои в консумацията на твърде много месо, консервирани продукти и мазни храни. Неправилното хранене, комбинирано със ситуации на силен стрес е отлична предпоставка за размножаване на болестотворните микроби в червата. Напредването на възрастта и вредните фактори от заобикалящата среда също са опасни фактори. Дисбактериозата може да възникне в резултат от тежко прекарани чревни инфекции, а алергиите, травмите и токсичните въздействия допълнително задълбочават нейната тежест.

Самолечението и неправилната употреба на лекарства и антибиотици са други основни причини за възникването на дисбактериоза. Поради тази причина всяко едно лечение, особено с препарати за широко действие, каквито са тетрациклините, трябва да протича със запазване на полезната микрофлора в червата. Това може да стане чрез прием на продукти с полезни организми.

Симптоми при дисбактериоза

Най-характерните прояви при нарушена микрофлора са: запек или диария; силни газове; липса на блясък в косата; често боледуване от простудни заболявания; чупливост на ноктите; загуба на еластичност в кожата и придобиване на бледосив цвят на лицето. Други симптоми на дисбактериозата са слабост и виене на свят, бърза уморяемост без видима причина.

Стомашни проблеми

Дисбактериозата при децата може да протече само с липса на апетит, загуба на килограми и безпричинно безпокойство.

Диагностициране на дисбактериоза

Поставянето на диагнозата се извършва на база консултация със специалист-гастроентеролог и провеждане на редица изследвания. Извършват се гастроскопия; колоноскопия и ректоскопия /оглед на правото черво/. За да се потвърди с точност диагнозата се прави бактериологичен анализ на изпражненията.

Лечение на дисбактериоза

Първата стъпка от лечението е унищожаването на възникналата патогенна микрофлора. За тази цел се назначават специални препарати – бактериофаги, чиито компоненти се внедряват в болестотворния организъм и го унищожават.

Следващият етап от лечението цели населяване на полезните бактерии в червата. Прилагат се различни медикаменти, които възстановяват нормалната миклофлора. Така вече възстановената среда става неблагоприятна за патогенните организми. За да се повишат защитните сили на организма може да се проведе имунокорекция. Схемата, по която ще се проведе лечението трябва да бъде назначена от специалист. Пациентът трябва да спазва етапите и да стриктно да приема медикаментите.

Единственото самолечение, което се допуска е консумацията на пробиотици, за период, който също е одобрен от специалист. Пробиотиците представлява млечно-кисели продукти, които създават условия за размножаването на полезните бактерии.

Хранене при дисбактериоза

Препоръчва се спазването на диета с разделно хранене. В едно хранене не бива да се смесват продукти като месо, хляб и картофи. По-голямата част от ястието трябва да бъдат зеленчуци, а плодове може да се консумират няколко часа преди или след хранене. Плодовете, богати на пектин/ябълки например/ са много полезни. Същото важи за сок от цвекло, моркови, айран, киселото мляко.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати