Цервицит

Цервицит

Какво е цервицит

Цервицитът представлява възпаление на канала на маточната шийка, който известен още и като цервикален канал. Това е много често срещано гинекологично заболяване, което в редица случаи протича напълно незабелязано. Поради тази причина, цервицитът е още по-опасно явление, защото инфекцията може много лесно да се разпространи и да обхване други полови органиматка, яйчници и маточни тръби.

Причините за възникване на цервицит могат да бъдат полово предавани инфекции като трихомониаза и гонорея; употреба на някои видове орални контрацептиви, които могат да предизвикат възпаление на матката.

В редица случаи цервицитът възниква като последствия от заболявания на маточната шийка – генитални пролапси, незашити разкъсвания на перинеума и шийката на матката след раждане. Едни от най-честите причинители на цервицитът са различните вируси и микроорганизми като стрептококи, ешерихия коли. Много голяма роля за развитието на цервицит играе отпадналата имунна система.

Симптоми при цервицит

Цервицитът протича в няколко основни фази – остра, подостра и хронична.

Обикновено започва като ендоцервит /възпаление на лигавицата на маточната шийка/, но впоследствие засяга и останалите тъкани в областта. При подострата и острата фаза се получава разширение на кръвоносните съдове в засегнатата зона и увеличение на броя левкоцити, които се стремят да унищожат възникналата инфекция. При хронично протичащ цервицит, лигавицата на маточната шийка има увеличени размери и понижена еластичност.

Симптомите на възпаление зависят от фазата, в която се намира. В острата фаза жените страдат от леки болки, локализирани в долната област на корема; неприятни усещания във влагалището; сърбежи и изтичане на слизесто-гнойни или гнойни секрети. Лигавицата на шийката на матката е оточна и зачервена.

При подострата форма на цервицит гореизброените явления са налице, но в същото време са изразени много по-слабо. Хроничният цервицит протича с изтичането на силно оскъдни слизесто-гнойни или гнойни секрети, слабо отичане на маточната шийка. При продължително протичане на хроничен цервицит се получава удебляване на шийката и повърхностно разрушаване на тъканта й.

Гинекологични проблеми

Усложнения при цервицит

Главното усложнение при възпалението на маточната шийка е нейната ерозия. Продължителното негативно въздействие на възпалителните секрети върху тъканите водят до изсъхване, изменения и откъсване на повърхностните клетки, което е познато като ерозия. Обикновено областта с ерозия се намира в самото начало на канала на маточната шийка, има много ярко червен цвят и притежава неправилни контури, а при съприкосновение прокървява.

Развитието на ерозията протича напълно безсимптомно и обикновено се открива при рутинен гинекологичен преглед. Инфекцията постепенно се разпространява по горната част на маточната шийка и нейните придатъци, а възпаленията в тази област могат да доведат до стерилитет.

Диагностициране на цервицит

Поставянето на диагнозата се извършва след назначаването на някои изследвания. На първо място това е цитонамазка, която представлява вземане на материал от маточната шийка и последващото му изследване.

Колпоскопията е друг метод, който допълва цитонамазката. Представлява оглед на маточната шийка чрез микроскоп, като по този начин може да се получи много точна представа за измененията, които са възникнали.

Лечение на цервицит

Веднага след поставянето на точната диагнозата може да се пристъпи и към лечението на заболяването. На първо място трябва да се отчете вида на причинителя, стадият на цервицит и наличието на изменения в маточната шийка. Когато виновниците за цервицит са трихомониаза и гонорея се назначава специална схема на лечение, която е разработена конкретно за отделната инфекция. Когато се установи, че стафилококи, ешерихия коли и стрептококи причиняват цервицит се предписват антибиотици. Хроничният цервицит изисква прилагането на физиотерапевтични процедури.

Важно е да се знае, че когато лечението започне навреме и инфекцията не е успяла да засегне други органи, прогнозата е много благоприятна. В обратният случай обаче, може да се стигне до стерилитет.

Предпазване от цервицит

Профилактиката на възпалението се състои в спазването на много висока лична и полова хигиена, правилен подбор на противозачатъчни средства и редовните гинекологични прегледи. Всяка жена трябва да си прави цитонамазка веднъж годишно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари