Ацидоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258825
Ацидоза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Ацидозата представлява състояние на намалено количество алкални молекули, което автоматично означава, че киселинността в телесните течности, по-специално в кръвната плазма е повишена.

За ацидоза се говори, когато pH на артериалната кръв спадне под 7.35, докато в другата болестна крайност /алкалоза/, pH се повишава над 7.35. По своята същност ациодозата представлява нарушение на алкално-киселинното равновесие в организма, като израз за изчерпване на компесаторните механизми, които участват в корекцията му.

Ацидозата настъпва при увеличаване на концентрацията на водородните йони в артериалната кръв над нормалните нива. Получава се като резултат от натрупването на въглероден диоксид, на кисели продукти в организма или на намалена концентрация на алкални съединения в кръвта.

Видове ацидоза

Според механизма на възникване, ацидозата се разделя на метаболитна, смесена и респираторна, а според стойностите на pH – на компенсирана и декомпесирана.

Диабетна ацидоза – позната още като кетоацидоза. Това е вид метаболитна ацидоза, която се получава в резултат от натрупване на различни кетонни продукти, поради нарушение в механизма на въглехидратите. Наблюдава се при форми на неконтролиран захарен диабет. Може да възникне и при продължително гладуване. Изразява се в силно силно изместване на гликолизата към липолиза за енергийни нужди.

Респираторна ацидоза – получава се в резултат от повишаване концентрацията на въглероден диоксид в кръвта поради хипервентилация. Най-често се получава при белодробни проблеми, наранявания в областта на главата, лекарства и мозъчни тумори.

Сред често срещаните причина за респираторна ацидоза са емфизем, пневмоторакс, астма, тежка пневмония, хроничен бронхит. Състоянието може да се получи и като компесаторен отговор на хронична метаболитна алкалоза.

Повръщане

Метаболитна ацидоза – увеличение на концетрацията на водородни йони и намаление концентрацията на бикарбонати в телесните течности, в резултат от натрупване на киселини или повишена загуба на основи от организма. Тези състояние могат да възникнат при тежка диария, бъбречни заболявания и др.

Метаболитната ацидоза се характеризира с повишената продукция на метаболитни киселини, обикновено в резултат от смущение на механизма им на екскреция през бъбреците.

Лактатна ацидоза – представлява вид метаболитна ацидоза, която се получава при натрупване на млечна киселина /лактат/ в тъканите. Възниква тогава, когато клетките започнат да произвеждат млечна киселина по-бързо, отколкото организмът може да я усвои. Сред ключовите симптоми на този вид ацидоза са повръщане, болки в корема, задълбочено и ускорено дишане. Лактатната ацидоза може да е резултат от различни причини. Приема се като главен признак при острата форма на диабет.

Симптоми при ацидоза

Симптомите на ацидоза зависят от причината за възникването. Болните са летаргични и объркани, дишането им е скъсено, учестено. Появяват се хрипове. Метаболитната ацидоза предизвиква изменения в различни органиглавоболие, гръдна болка, зрителни нарушения и умствени разстройства, гадене и повръщане, болки в корема, болки в костите, мускулна слабост. Основните усложнения, които могат да възникнат са дихателна недостатъчност, органна недостатъчност и шок.

Диагностициране на ацидоза

За поставяне на диагноза ацидоза се провеждат изследвания. Най-важните са изследваниято на серумните електролити, pH на кръвта и кръвно-газов анализ. На базата на получените резултати се определя и типа на заболяването.

Лечение на ацидоза

Ябълки

Лечението на заболяването до голяма степен зависи от причината за възникването. При диагностициране на респираторна ацидоза се назначават кислород и бронходилатори, както и механична вентилация. За да се променят ниските нива на pH в кръвта при метаболитна ацидоза, се прилага натриев бикарбонат.

Предпазване от ацидоза

Първото нещо, което трябва да направите, за да избегнете ацидоза, е да уверите, че тялото ви е в нормален pH баланс. Богатите на магнезий храни са полезни за балансиране на киселинността. Пречиствайте тялото си по-често.

Приемайте естествени добавки, които ще подхранват тялото и в същото време ще подпомагат пречистването от натрупаните токсини. Последната стъпка е най-важна, но и най-трудна – дисциплината. Здравословният начин на живот е важна предпоставка за предотвратяването на каквито и да е заболявания. Консумирайте повече алкални храни – аспержи, зелени лимони, чесън, лук, круши, ябълки, целина, бадеми, зелен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати