Базедова болест

Базедова болест

Базедовата болест представлява болестно състояние, което е обусловено от засилена функция на щитовидната жлеза. Заболяването се среща все по-често в напредналите в икономическо и културно отношение нации, както и сред занимаващите се с интелектуален труд хора. Жените боледуват 7-8 пъти по-често, отколкото мъжете.

По-често се проявява в средна възраст /между 30-50 години/, но се среща и при хора над 50-те, бременни жени и жени в менопауза. Болестта има фамилна предразположеност, но може да се отключи и при силен стрес, инфекциозно заболяване и редица други състояния.

Базедовата болест е автоимунно заболяване, което носи името на Карл Адолф фон Базедов – немски лекар, който я описва за пръв път през 1840 година. Болестта е известна още като болест на Грейвс, автоимунна тиреопатия и имунна хипертиреоза.

Причини за Базедова болест

Причините, които могат да причинят разстройство във функциите на щитовидната жлеза са много и не винаги могат да се установят със сигурност. Както споменахме, съществена роля играе наследствеността. Проучванията сочат, че близките на болен от Базедова болест са 10-пъти по-застрашени, отколкото останалите хора. Вероятно се предава не самото заболяване, а предразположеността към него.

По-големият брой болни жени през климактериума и пубертета сочи, че нарушените функции на половите жлези играят несъмнена роля при развитието на Базедова болест.

До 80% от случаите на заболяването са породени от тежко нервно-психическо преживяване – тежка уплаха, лични и професионални проблеми, смърт на близък, неблагополучия, продължителна нервна и умствена работа. Приема се, че тези моменти могат да отключат Базедова болест само у лица, които имат предразположеност към заболяването.

Симптоми при Базедова болест

В по-голямата част от случаите Базедова болест започва с редица неопределени нервно-психични оплаквания. Болният става твърде неспокоен, нестабилен емоционално, избухва прекалено бързо, прекалено чувствителен, започва да страда от упорито безсъние. Изпотява се обилно без особена причина. Една от ранните прояви е треперене на ръцете или цялото тяло. Треперенето е непрекъснато и се засилва при вълнение.

Прегледи

Сърдечната дейност се ускорява, появява се неприятно сърцебиене и прескачане на сърцето. В около 30% от случаите се наблюдават тежки и изтощителни диарии. С течение на времето тялото измършавява, мускулите се отпускат, появяват се лесна умора и болки по костите.

Болният от Базедова болест има характерен външен вид – кожата е мека и влажна, топла на допир. Много често се наблюдават нарушения в оцветяването й – потъмняване или загуба на пигмент /витилиго/. Ноктите изтъняват и се чупят лесно, косите оредяват, космите опадат. Очите са широко отворени, блестящи и влажни. Болният мига рядко. При около 50% от болните се установява увеличение в щитовидната жлеза. Тя е еластична, мека, често пулсира.

Диагностициране на Базедова болест

Разпознаването на болестта е различно трудно в отделните случаи. От важно значение е правилното разпознаване на отделните клинични форми и степени на заболяването. Като насочващи фактори към Базедова болест са някои специфични прояви – треперене, потене, ускорена сърдечна дейност без причина, психическа нестабилност. Съмнението се затвърдява при наличие на изпъкнали очи и опипване на увеличена щитовидна жлеза.

Лечение на Базедова болест

По време на лечението редовно трябва да се проследяват стойностите на определени хормони, както и на левкоцитите. Назначават се антитироидни медикаменти, които намаляват производството на хормона тироид. Ако лечението не даде резултат и се стигне до т.нар. „тироидна криза“, се прибягва до операция.

Медикаментозното лечение на заболяването използва тиреостатиците като основни средства. Други лекарства, които могат да се прилагат са метизол и пропицил. Те блокират синтеза на тиреоидните хормони, а лечението трае около 1-2 години. Прогнозата относно живота на болните е изключително благоприятна. Въпреки това е възможно да настъпят някои усложнения от страна на очите, черния дроб, сърцето и други.

Риба и зеленчуци

Хранене при Базедова болест

При това заболяване организмът се нуждае от големи количества витамини. Специалистите по хранене препоръчват увеличен прием на морски дарове и риба, млечни продукти, черен дроб, много плодове и зеленчуци. Рибата и морските дарове са необходими за набавяне на необходимите количества йод в организма. Тъй като при болестта се наблюдава прекомерна възбудимост на нервната система, болният трябва да се откаже поне временно от напитки като алкохол, силен черен чай, кафе, силни месни и рибни бульони.

Месото трябва да се консумира само сварено или задушено. Храненията трябва да бъдат по-често – поне пет пъти дневно. Ако не са споменати някои противопоказания, течностите могат да се консумират в неограничено количество. Изключително полезни са отварите от сушени плодове, шипка, зелен чай и айрян. Ряпата и различните видове зеле не са препоръчителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати