ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Рак на шийката на матката

Рак на шийката на матката

Рак на маточната шийка

Ракът на шийката на матката е сериозно заболяване, което засяга все повече жени. Този вид рак носи наименованието на мястото, където се развива. Матката е кух, крушообразен орган, където по време на бременността се развива плодът. Шийката на матката представлява участъкът, който я свързва с влагалището – родовият канал, който води плода извън тялото.

Около 90% от случаите на рак на шийката на матката /рак на цервикса/ възниква в плоските покриващите го плоски клетки. Останалите 10% се развиват от жлезистите, секретиращи слуз клетки на канала, който води към самата матка.

Ракът на шийката на матката не се развива отведнъж. Първо някои клетки се трансформират от нормални в предракови и чак след това – в ракови. Обикновено този процес се развива с години, но не е изключено да се развие и по-бързо. Болестните промени се описват с термини като „дисплазия“ и „преканцероза“, но те в никакъв случай не означават рак.

Видове рак на шийката на матката

Съществуват два основни вида рак на цервикса: плоскоклетъчен карцином и аденокарцинома. Първият засяга 90% от случаите, а вторият – останалите 10%. Не е изключено ракът да притежава характеристиките и на двата вида. В тези случаи се обозначава като смесен.

Като инвазивен рак на шийката на матката се определя карцином, който засяга по-дълбоките слоеве на матката и може да се разпространи в други части на тялото. Този процес е познат като метастазиране. Ракът на шийката на матката не винаги метастазира, но в случаите, когато го прави, той най-често поразява черния дроб, белите дробове, влагалището, правите черва, пикочния мехур.

Причини за рак на шийката на матката

Ракът на шийката на матката е свързан със сексуалното общуване и с определени агенти, които се предават по полов път. Смята се, че това са инфекциозни организми, повечето от които са от рода на Човешки папилома вирус /ЧПВ (HPV)/.

ЧПВ е сред един от най-рисковите фактори за поява на рак на маточната шийка. Той причинява подобни на брадавици образувания, които се разполагат по лигавицата на половите органи. Според някои автори, тютюнопушенето значително увеличава риска от възникване на рак на цервикса, при жени вече инфектирани с ЧПВ.

Болки

Сред най-сериозните рискови фактори са ранно започнал полов живот, множество сексуални партньори, отслабена имунна система, инфекции с други полово предавани заболявания /хламидия, херпес/. Съществуват и известни данни за влиянието на оралните контрацептиви като рисков фактор.

Симптоми при рак на шийката на матката

Симптомите на този вид рак са крайно неспецифични, за съжаление. Оплакванията най-често започва, когато ракът е в напреднала фаза. Най-честите оплаквания са болка при полов акт, болка в малкия таз, обилна и твърде продължителна менструация, кръвотечение между отделните менструални цикли. В напредналите стадии се наблюдава обща отпадналост, загуба на тегло и оплаквания от други органи, които са резултат от метастазиране.

Диагностициране на рак на шийката на матката

Както при всички тежки заболявания, така и тук ранното откриване и диагноза са ключов момент в успешната терапия и излекуване. Много по-вероятно е успех в лечението на предраковите състояния, които засягат само повърхностните слоеве на цервикса.

Един от най-добрите методи за ранна диагностика е ПАП цитонамазка. Това е бърз и безболезнен метод, който може да открие преканцерози и ракови изменения в шийката на матката. Колпоскопията е друг тест, по време на който шийката се оглежда със специален уред, наречен колпоскоп.

Тази процедура също не е болезнена и може да се извършва дори по време на бременност. Биопсията е третият метод, който представлява вземане на тъкан от и изследването й под микроскоп за наличие на ракови изменения. Това е един от най-сигурните начини да се определи има или няма рак. В някои случаи самата процедура е и лечебна, защото с нея могат могат да се премахнат напълно някои преканцерози или дори ранна форма на рак.

Женски консулатации

Лечение на рак на маточната шийка

Когато състоянието е в преканцерозна форма, съществуват няколко начина за лечение. Конизацията представлява хирургично отстраняване на измененията чрез изрязване на участък от шийката на матката. При лазерната хирургия избраните участъци се обработват чрез високо енергиен лазерен лъч и предраковите клетки се унищожават. Понякога областите с атипични изменения се изрязват чрез използването на високочестотен електрически ток.

Истинският рак на шийката на матката се лекува чрез хирургични методи или радиотерапия. В ранен стадий, техниките не се различават особено от гореописаните. Хирургът премахва туморното образувание, както и определена част от околната тъкан.

Ако ракът е навлязъл по-дълбоко в клетките, трябва да се премахнат яйчниците и цялата матка. В случай на напреднал рак се извършва тотална хистеректомия – операция с много голям обем, при която се отстраняват и околните лимфни възли.

Предпазване от рак на шийката на матката

Съществуват два начина за предпазване от коварното заболяване. Първият е предпазване от инфекция с Човешки папилома вирус, а вторият е редовно подлагане на цитономазка, която може да открие ранни ракови и предракови състояния. Извършването на цитономазка е задължително за всяка една сексуално активна жена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мануела
Мануела
10.12.2015 23:19
През март,тази година откриха на майка ми,която е на 80 години Рак на маточната шийка....Всички медици бяха категорични-не е за операция.Последва лъчетерапия,но,явно,болестта отново се върна.Сега-течове-разпад,ужасна миризма.... Какво да очаквам,не ми отговаряйте по стандартните заключения от типа на"най-лошото".Надеждата последна си отива....
3
2
Батинкова
Батинкова
26.09.2013 20:40
Преди месец ме оперираха от рак на шийката.Искам да кажа,че всяка година си правя цитонамазка,резултата винаги е отличен,както и тази година,само че лекаря забеляза изменението и направи биопсия.Не може да се разчита само на цитонамазката,трябва и лекаря да е специалист онкогинеколог.Радвам се,че посетих специалист,нищо че нямах оплаквания.
17
1