Астигматизъм

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Астигматизъм
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Астигматизмът представлява често срещано очно явление, което лесно се коригира чрез очила, лещи или оперативна намеса. Астигматизмът е дефект на оптическата система или на човешкото око, при който се получава неясен образ в резултат от неправилно фокусиране.

За разлика от далекогледството или късогледството, при които образът е фокусиран, но не върху ретината, а пред или зад нея, при астигматизма образът не е фокусиран правилно. Най-често роговицата на окото не е правилна и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга.

Този тип очно заболяване е познато още като грешка на рефракцията – пречупване на светлината. Може да се каже, че до известна степен всеки човек страда от астигматизъм. В случай на съществено изкривяване обаче, трябва да се осъществи лечение.

По принцип окото има сферична форма. При нормални обстоятелства, когато светлината навлиза в окото, тя се пречупва равномерно като по този начин спомага за ясната видимост на наблюдаваните обекти.

При болните от астигматизъм обаче, окото може да се оприличи на футболна топка или обратната страна на лъжицата. Независимо от разстоянието, на което се намират наблюдаваните обекти, при наличие на астигматизъм те изглеждат неясни и размазани.

Причините за астигматизъм са различни. Той може да бъде наследствен, но може и да възникне в резултат на натиска, който клепачите оказват върху роговицата на очите. Астигматизмът се дължи както на неправилната стойка, така и на работата в недобре осветено и затворено помещение.

Симптоми при астигматизъм

Прегледи при астигматизъм

При ниска степен на астигматизъм засегнатото лице може да не усети никакви проблеми със зрението. В този случай астигматизмът е възможно да се прояви единствено като липса на острота в зрението.

Не се виждат ясно нито близките, нито далечните предмети. Това е състояние на очите, при което се получават главоболие е висока уморяемост на очите по време на натоварването им. Много често, когато е в лека форма, астигматизмът може да остане незабелязан с течение на години.

Замъглено зрение е първия симптом за наличие на някакъв проблем с очите. За съжаление симптомите на състоянието са твърде неспецифични и могат да сигнализират и за друг проблем. Като цяло признаците на астигматизма могат да се обобщят в главоболие, замъглено зрение, преумора на очите.

Диагностициране на астигматизъм

Поставянето на диагнозата астигматизъм се извършва от специалист, който чрез специална таблица за остротата на зрението определя характера на астигматизма. С помощта на специални цилиндрични лещи трябва да се измери и формата на роговицата.

Ранната диагностика е от изключителна важност за успеха на лечението и предотвратяването на усложнения. Затова при първата поява на гореизброените симптоми, най-добре се консултирайте с лекар.

Лечение на астигматизъм

Главоболие при астигматизъм

Корекцията на зрението се извършва с цилиндриччни лещи, които променят пречупването на лъчите в една медиана, компенсирайки недостатъка на оптичната система на окото. Носенето на очила в този случай е съпроводено с особености. При някои пациенти с астигматизъм очилата могат да предизвикат световъртеж, болки в очите и проблеми със зрението. Стъклата на очилата трябва да се изработят по поръчка.

Преди години бе залегнало убеждението, че контактните лещи имат негативно въздействие върху роговицата. Сега вече се произвеждат меки контактни лещи, които не вредят на роговицата и са напълно подходящи за носене при астигматизъм.

Когато носенето на очила или лещи не се отразява добре на пациента, трябва да се пристъпи към оперативна намеса. Операцията може да се извърши още в детска възраст. Важно е да се отбележи, че вроденият астигматизъм не прогресира.

Няколко са възможностите за оперативна намеса. При кератомията се нанасят корекции на роговицата за отслабване пречупването на лъчите. Термокоагулацията е друг метод, който повишава извивката на роговицата и нейната способност за пречупване. Лазерната коагулация и ексимер-лазерната операция са другите възможности за корекция на астигматизма.

Режимът на очите при астигматизъм е много важен. Те се уморяват прекалено бързо, затова не бива да се напрягат за дълго време. Това означава ограничение на времето за четене, гледане на телевизия, работа на компютър. Очите трябва да се пазят от всякакво натоварване, защото в противен случай може да се влоши зрението.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest