Хидроцефалия

Вродена хидроцефалия

Хидроцефалията /hydrocephalus/ представлява болестно състояние, което е причинено от акумулиране на твърде голямо количество церебро-спинална течност. В нормално състояние церебро-спиналната течност непрекъснато се продуцира от вътрешните кухини на мозъка, наречени мозъчни стомахчета. Тя циркулира през вентрикуларната система на мозъка и се излива в цистерни по базата на мозъка и се абсорбира от кръвния ток. Вентрикуларната система се състои от мозъчни стомахчета, които са свързани помежду си с протоци /акведукти/.

Церебро-спиналната течност циркулира непрекъснато и притежава много важни функции. Тя облива гръбначния и главния мозък и действа като защитна възглавница при травма. Течността осигурява транспорта на нутриенти и протеини, които са необходими за храненето и нормалната функция на мозъка. Церебро-спиналната течност протича между гръбначния и главния мозък и по този начин може да компенсира промени в интракраниалния кръвен обем – количеството кръв в главния мозък.

Хидроцефалията възниква при дисбаланс между продукцията и абсорбирането на течност. Увеличеното количество церебро-спинална течност причинява увеличение на размерите на вентрикулите и повишение на вътречерепното налягане, което създава предпоставки за увреждане на мозъчната тъкан.

Видове хидроцефалия

Хидроцефалията може да възникне поради различни причини и понякога е съчетана с други смущения. Хидроцефалията може да бъде придобита и вродена.

Вродената хидроцефалия се появява още след раждане и може да се причини от неблагоприятни външни фактори по време на феталното развитие или да е резултат от генетична предиспозиция. Запушване в мозъчните акведукти е една от най-честите причини за вродената хидроцефалия. Честотата на това състояние е около 1.5 на всеки 1000 раждания.

Придобитата хидроцефалия възниква в определен момент след раждането и може да бъде следствие от кръвоизлив, черепно-мозъчна травма, кисти, тумори, менингит. Не е изключено причината да е неизяснена.

Хидроцефалията може да бъде комуникираща и некомуникираща. Комуникиращата е резултат от блокиране на оттичането на церебро-спиналната течност след напускането на вентрикуларната система. Формата носи това наименование, защото течността все още може да тече между вентрикулите, които остават отворени. Некомуникиращата хидроцефалия се причинява от блок в оттичането на течността през един или повече от отточните канали, свързващи отделните вентрикули.

Други два вида хидроцефалия, които не могат да бъдат отнесени към нито един от горните видове са хидроцефалия с нормално налягане и хидроцефалия ex-vacuo. Първата се появява при по-възрастни пациенти и много често се съчетава със загуба на памет, деменция, а втората представлява натрупване на ликвор в места със загуба на мозъчна тъкан след травми или кръвоизливи.

Хидроцефалия

Симптоми при хидроцефалия

Симптомите варират в зависимост от възрастта, прогресията на заболяването, както и според индивидуалния толеранс към промени в церебро-спиналната течност. При новородените деца най-характерния симптом е бързото увеличаване обиколката на главата. Другите прояви включват сънливост, повръщане, отклоняване на погледа надолу, отслабване, безпокойство, изоставане в психомоторното развитие.

По-големите деца и възрастните хора проявяват различни симптоми, защото техния череп не увеличава обема си. Проявите на хидроцефалия при тях включват главоболие, последвано от гадене и повръщане, оток на папилата на окото, замъглено виждане и двойно зрение, нарушена координация и забавяне в развитието, уринарна инконтиненция, летаргия, сънливост, раздразнителност, проблеми с личността и паметта, както и загуба на памет.

Диагностициране на хидроцефалия

Поставянето на диагнозата хидроцефалия се извършва на база клиничната картина и се потвърждава чрез образни техники на черепа – ултразвук, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс. Използват се диагностични таблици, които са базирани на възрастта на пациента, клиничната картина и наличието на известни или подозирани аномалии на мозъка или гръбначния мозък.

Лечение на хидроцефалия

Обикновено хидроцефалия се лекува чрез оперативна намеса – поставяне на шънтова система. Това е система, която насочва потока на цереброспиналната течност от вътрешността на централната нервна система към друга област на човешкото тяло, за да може да се абсорбира от циркулацията. Съществуват и други оперативни методи за лечение на хидроцефалията – акведуктопластика и тривентрикулостомия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати