Мазоли

Мазоли

Мазолите представляват кръгово уплътнение на кератиновия слой на епидермиса на кожата. Появяват се в резултат на продължително триене или постоянен, неравномерно разпределен силен натиск и налягане върху специфични места на тялото. Това са областите, където кожата е над костна подложка и няма достатъчно подкожна мазнинадлани, пета, стъпала, пръстите на краката.

При така създалите се обстоятелства на триене и натиск, тъканта реагира с ясно изразен клиничен и хистологичен процес, наречен кератоза. В отговор на непрекъснатото дразнене на клетките в роговия слой, те започват да се размножават сравнително по-бързо, кожата загрубява и се появява болезнено познатия на всички нас мазол.

Най-често засегнатите от мазоли области от тялото са стъпалата и дланите, тъй като те са достатъчно свързани с продължително механично триене и натоварване. Мазолите могат да се появят и на горната повърхност на пръстите на краката и между тях, което най-често е свързано с носенето на прекалено тесни и неудобни обувки. Най-честото място, което става жертва на мазолите е повърхността на малкия пръст на краката.

Хората, които страдат от мазоли са много. Всички раси могат да бъдат поразени от това неприятно явление. При жените мазолите са по-често срещани, защото носят тесни и неудобни обувки, обувки с високи токчета, прекалено стегнати чорапи и чорапогащи. Всяка възраст може да бъде засегната от този проблем, но повечето индивиди, страдащи от мазоли се намират в след пубертетна възраст.

При много от трениращите след всяка тренировка се появяват малки уплътнения, които често стават и рани по ръцете, най-често под кутрето и безименния пръст. Уплътненията се получават след използване на някои фитнес уреди – лостове, тренажори, дъмбели. При бягане главната причина за мазолите по стъпалата са неудобните обувки, както и прекалено продължителното натоварване.

Мазоли

Симптоми при мазоли

Мазолите се появяват като бяла, сивкава или жълтеникаво-кафява част от кожата, в зависимост от нейния естествен тен. Симптомите включват болка и зачервяване около образувалите се кожни втвърдявания, както и силно чувство за дискомфорт при натиск.

Понякога образуванията могат да се сраснат с някои нервни окончания по кожата, като при това положение стават изключително болезнени. Често се развива централна част, наречена „корени“. Мазолите могат да бъдат както единични, така и множествени. В някои случаи затрудняват движението на засегнатия човек и дори могат да доведат до инвалидност.

Интензивното уплътняване на кожата може да причини образуването на неприятна рана или дори язвено-подобна структура. Не са изключени вторични гъбични или бактериални инфекции, особено ако лицето страда и от диабет. Възможно е мазолът да бъде знак за диабетна невропатия или ревматоидни деформации.

Диагностициране на мазоли

В голяма част от случаите, всеки човек сам може да разпознае появата на мазол, поради характерния външен вид и болковите усещания. Почти всеки човек е страдал от мазоли поне веднъж в живота си, затова и много лесно може да ги разпознае. При прекалено голяма болка и появата на нехарактерни симптоми, най-добре да се посети лекар, защото може да се появи неприятна язвено-подобна структура или мазолът да се срастне с нервни окончания по кожата.

Мазоли на краката

Лечение на мазоли

За лечението на тези образувания е необходимо да се премахне натискът и да се подобри статиката на крака чрез носене на подходящи подложки и ортопедични обувки. Меките и удобни обувки са задължително условие. При мазоли на ръцете от фитнес уреди трябва да се следи за доброто позициониране на дланта при захват на лоста, носене на спортни ръкавици, слагането на обикновени ластични бинтове.

Прилагат се различни излющващи средства, които подпомагат бързото отстраняване на мазоли. Много добри резултати дава и изгарянето с течен азот, което се извършва в кабинетите по кожни заболявания.

Народна медицина при мазоли

Три или четири вечери подред краката се киснат в гореща вода, след което върху повърхността на мазолите се слага парче лимон и се завързва с бинт или парче плат. Вместо лимон може да се използва и кромид лук. Когато мазолът омекне, той внимателно се отстранява.

Късче хляб се потапя в оцет, слага се върху парче памучен плат, което предварително е натопено във восък. Мазолът се превързва, а тази процедура се повтаря няколко пъти.

Счуква се кромид лук и се смесва с винен оцет. Вечерно време мазолът се налага с тази смес. Лукът кромид съдържа биологично активни вещества, които имат много добри бактерицидни и бактериостатични действия. Така се намалява възпалението, което е предизвикано от претриване на кожата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати