Зъбна Плака

Зъбна плака

Зъбната плака, която е наричана още зъбен налеп представлява пихтиеста, много тънка ципа, която покрива зъбите през голяма част от денонощието. Зъбната плака основно се състои от микроорганизми, но освен тях в състава й влизат още олющени епителни клетки от устната лигавица, сиалозахариди, слюнка и др.

В началото микроорганизмите, които се намират в плаката са предимно нормални анаеробни обитатели на устната кухина, но в последствие кислородът започва да се изчерпва, а киселинността се увеличава, което води до развъждане на патогенни анаеробни микроорганизми. Заедно с това се наблюдава увеличение в дебелината на плаката. Зъбната плака не може да се види с просто око, но зъболекарите притежават специални багрила, благодарение на което могат да я оцветят.

Причини за зъбна плака

Нередовното почистване на зъбите е първата и най-важна причина за появата на зъбна плака. Зъбите трябва да се мият поне два пъти дневно, за да се избегнат усложненията. Като втора причина може да споменем нередовното посещение на зъболекар.

Колкото и старателно да се почистват зъбите, човек винаги може да пропусне на места плаката. С течение на времето тя се втвърдява и се образува зъбен камък.

Зъби

Третата причина за зъбна плака е пренебрегването на т.нар. „природни четки“. Това са по-твърдите и хрупкави плодове и зеленчуци като ябълки, краставици, моркови. На последно място, но не по значение се нарежда консумацията на твърде много сладки изделия. Може да се каже, че бактериите много обичат простите въглехидрати като захар. Консумацията на бонбони, сладкиши, сладки безалкохолни напитки позволява на захарта да полепне по зъбите.

Микроорганизмите, които се намират в устната кухина преобразуват захарта в киселини. Те от своя страна атакуват зъбния емайл и водят до деминерализация на зъбите. Деминерализацията много често става причина за образуването на кариеси и други увреждания на зъбите.

Симптоми при зъбна плака

Човек сам не може да разбере, че притежава от зъбна плака. Все пак рисковите фактори, които изброихме – лоша орална хигиена, нередовни посещения при стоматолог, консумация на прекалено много сладки изделия и твърде малко плодове и зеленчуци са сериозна предпоставка за наличието на зъбна плака.

Диагностициране на зъбна плака

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист по дентална медицина. Самата плака не може да се види с просто око, затова зъболекарят оцветява зъбите със специално багрило, което може да разкрие наличието на зъбна плака. Колкото по-рано бъде открита зъбната плака, толкова по-бързо и безпроблемно ще бъде лечението.

Ябълки

Лечение на зъбна плака

В съвременната парадонтология е прието, че 95% от заболяванията на пародонта се причиняват от бактериите, намиращи се в зъбната плака. Контролът върху плаката заема централно място в профилактиката и лечението на заболяванията в устната кухина. Той може да бъде химичен и механичен. Двата подхода могат да се използват самостоятелно или в комбинация.

В последните години се обръща специално внимание на химичните съединения, които предотвратяват образуването и спомага за отстраняването на зъбната плака. Почистването на плаката от зъболекар не е болезнен процес и не отнема много време. Нелекуваната плака води до появата на кариес, зъбен камък, възпаления и различни проблеми.

Превенция на зъбна плака

Зъбите трябва да се мият редовно, поне два пъти на ден. При най-малкото съмнение за нередност лицето трябва да посети своя стоматолог. Трябва да се избягва редовната консумация на сладки изделия и да се наблегне на повече плодове и зеленчуци. На пазара има голямо разнообразие от води за уста, конци за зъби и други препарати за орална хигиена. Употребата им е повече от препоръчителна, защото само с паста за зъби не може да се постигне ефективно почистване на зъбите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията със зъболекар!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати