Психоза

Психоза

Психозата представлява състояние, при което личността страда от известна загуба на контакт с действителността. Психозата се изразява в нереално мислене на човек и вярата му в неща, които не съществуват в реалността.

Когато някой страда от подобно възприятие, се казва, че той е попаднал в психотичен епизод. Трима на всеки 100 души получават психотични епизоди. Смята се, че психозата е по-често заболяване, отколкото диабета. Все пак подходящото лечение може да помогне на всеки.

Учените все още нямат категоричен отговор на въпроса каква е причината за появата на психоза. Обикновено психозата се появява при стрес, употреба на забранени вещества, социални проблеми. Това което се знае със сигурност е, че при психозата има химически дисбаланс в мозъка, който може да бъде коригиран чрез медикаменти.

Видове психоза

Халюцинации

Психоза, която се е появила в резултат от спирането на определени медикаменти, алкохол и наркотици. В някои случаи тази психоза отминава много бързо, но понякога е необходимо да мине много време, за да се възстанови напълно човек;

Реактивна психоза – внезапна проява на симптоми на психоза, когато нещо изключително стресиращо се е случило в живота на човек. Симптомите могат да бъдат много тежки, но обикновено настъпва бързо възстановяване;

Халюцинации – това разстройство на съзнанието е свързано с вяра в неща, които не са истина;

Шизофрения – при това състояние симптомите присъстват за период по-дълъг от шест месеца. Тогава можем да говорим за шизофрения. Много хора, които страдат от този проблем водят почти нормален начин на живот, а някои от тях се възстановяват напълно;

Шизофренно разстройство – характеризира се със същите симптоми, които придружават шизофренията, но за разлика от нея, разстройството продължава по-малко от половин година;

Реактивна психоза

Биполярно афективно разстройство – това разстройство предизвиква сериозни колебания в настроението. Тези настроения са свързани с прекалено повишена енергия и периоди, в които настъпва потиснатост и депресия. В депресивните периоди могат да присъстват различни психотични симптоми като чуване на гласове, които в определен момент може да подтикнат засегнатото лице към самоубийство.

Шизоафективно разстройство – наблюдават се периоди на промени, а понякога болният демонстрира психотични симптоми. Това състояние има характеристиките на афективно разстройство и шизофрения, без ясна разлика между двете;

Психотична депресия – освен тежка депресия, болните страдат и от психотични симптоми.

Симптоми при психоза

Психозата е заболяване, което пряко влияе на мислите, но може да засегне поведението и настроението. Няколко са характерните симптоми при психозата:

Объркано мислене – мисленето на болния става много объркано и неорганизирано. Той трудно се концентрира, следи с мъка разговорите, а също така и много трудно запомня. Мислите се ускоряват или забавят. Липсва ясна логика между казаните от него неща.

Шизофренно разстройство

Халюцинации – човек в психотичен епизод може да вярва, чува или вижда неща и хора, които в действителност не съществуват. Най-честите халюцинации се изразяват в чуване на несъществуващи гласове.

Промяна в чувствата – чувствата на засегнатото лице се променят без каквато и да е видима причина. Човек в психотичен период се чувства странно или дори откъснат от околния свят. Колебанията в настроението са чести и твърде динамични – от приповдигнато настроение до депресия.

Промяна в поведението – хора в психотичен период може да имат твърде нелогично поведение. Например да се смеят без причина или да се ядосат без повод, да демонстрират висока висока физическа активност. Важно е да се отбележи, че симптомите варират при различните хора и могат да се променят във времето.

Диагностициране на психоза

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист, който трябва да се запознае със състоянието на своя пациент. Понякога откриването на състоянието може да се забави, но в крайна сметка ранното диагностициране на психозата е предпоставка за по-бързото излекуване и намаляване на рисковете от усложнения.

Лечение на психоза

Степента и продължителността на възстановяване при различните хора са строго индивидуални. При някои периодът на лечение е по-дълъг. От първият психотичен период възстановяването обикновено настъпва след няколко месеца. Когато симптомите продължават да се връщат, периодът на възстановяване е по-дълъг. Лечението на психозата до голяма степен зависи от причината за възникването й. Лекуващият специалист трябва да избере най-подходящото лечение за своя пациент.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати