Акрофобия

Акрофобия

Акрофобията представлява изключителен и/или ирационален страх от високото. Акрофобията принадлежи към група специфични фобии, които причиняват двигателен и пространствен дискомфорт.

Тя може да бъде много опасна, защото болният може да получи панически пристъп на високо място и да се уплаши толкова силно, че да не може да слезе безопасно. Страхът от височини е една от най-често срещаните фобии.

Специалистите смятат, че страхът от височини се е появил вследствие на инстиктивна реакция за опазване от нараняване и счупване при падане от високо. Акрофобията може да се появи и като резултат от травмиращ инцидент, който включва прекарано събитие, когато някой е бил на високо.

Симптоми при акрофобия

На първо място, страдащият от тази фобия страда от виене на свят, когато е на високо. Други характерни симптоми са желание за лягане на земята, усещане, че всеки момент ще падне надолу, горещи вълни и тръпки, страх за загуба на контрол над собственото тяло, сърцебиене, гадене, сухота в устата, прилошаване.

Страх от височини

Лечение на акрофобия

По отношение на лечение на това състояние, науката постигна сериозен успех. Учени разработиха хапче, което съдържа в себе си хормона на стреса кортизол, който заедно с традиционна терапия ще кара хората да забравят от какво се страхуват.

Новият метод обединява излагане на високо и прием на доза кортизол. Предполага се, че въпросното хапче прекъсва притока на кръв до онези участъци на мозъка, които възвръщат спомените и това пречи на хората да си припомнят фобията от височини.

Хапчето притежава и друг ефект – окуражава създаването на нови спомени, които позволяват на засегнатите лица да запомнят своята новооткрита смелост. Учените се надяват терапията с кортизол в съчетание с поведенческата терапия да може да се използва и за други фобии.

Виж повече

Препоръчано

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати