Арахнофобия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258619
Арахнофобия
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Арахнофобията представлява страх от членестоноги и най-вече от паяци. Това е една от най-разпространените и силни фобии, които измъчват човека.

Според едно от последните изследвания страхът към паяци е заложен в гените на жените, поради което те страдат четири пъти по-често от арахнофобия отколкото мъжете. По непотвърдени данни арахнофобията засяга 1 на всеки 6 мъже.

Колкото повече се страхуваме от паяците, толкова по-големи изглеждат те в нашите очи. Учените смятат, че колкото по-големи са страховете на хората, толкова малките зверчета изглеждат по-страшни, големи и заплашителни.

Страдащите от арахнофобия изпадат в панически ужас дори и при вида на най-малкия паяк. Изживяването за тях е мъчително, предизвиква плач, крясъци и мания, че паякът може да е навсякъде и дори да полази по тялото. В някои по-тежки случаи дори образът на паяк може да причини неописуем страх.

Лечение на арахнофобия

Наскоро американската психоложка Катрин Хаунър представя революционен метод за борба с арахнофобия, а само след 2-3 часа с провеждането на специалната терапия болните дори могат да вземат паяк в ръката си.

Страх от паяци

В основата на разработения метод лежи изследване на реакциите на мозъка, в отговор на източника на страха. В експеримента участвали няколко мъже и жени, а първоначално е направена оценка на силата на арахнофобията.

Доброволците влизали в стая, в която се намирал огромен паяк, след което били умолявани да го докоснат с ръка. Това естествено не станало и никой не изпълнил задачата.

Успоредно с това била изследвана и мозъчната им активност. След това били помолени да се приближат с още една крачка към паяка. Следвала кратка почивка и след това още една крачка напред.

Експериментът продължил няколко часа, докато хората не се приближили толкова до паяка, че да успеят да го докоснат. Когато човек пипнел паяка, намалявала и активността на веригата неврони, която се включва при появата на източника на страх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати