Ботулизъм

Ботулизъм

Ботулизмът представлява изключително сериозно състояние на организма, което се развива в резултат на хранително отравяне. Ботулизмът се наблюдава след консумация на сурови или недобре приготвени хранителни продукти и при домашно консервиране, когато храната не е преминала през достатъчно високо температурна обработка.

Ботулизмът се дължи на инфекция с бактерията Clostridium botulinum, коят може да се съдържа храната. Тази бактерия отделя ботулинов токсин, който е силно невротоскичен и води до парализа. За съжаление наличието на бактерията в храната не може да се по мирисът или по някаква промяна в качествата й.

Ботулизмът е рядко срещано състояние. Най-често засяга кърмачета, а предполагаемата причина според експертите, се крие в тяхната все още крепка имунна и храносмилателна система.

Случаи на ботулизъм се отчитат най-вече след консумация на мед до навършване на 1 година. Това е основната причина медът да не се предлага на деца в тази все още твърде крехка възраст. Медът много често съдържа /дори и в най-малки количества/ спори на ботулиновата бактерия, които зрелият организъм унищожава, но детският не е в състояние да унищожи.

Сама по себе си бактерията не е опасна, но веществата, които отделя са опасни. Това са седем вида невротоксини, които са означени от А до G.

Статистиката сочи, че видовете А, В и Е, по-рядко F, водят до парализа при хората. Останалите невротоксини вредят на птици и животни. Независимо от вида на невротоксина, заболяването протича с едни и същи симптоми. Ботулизмът не може да се предаде от човек на човек.

Хранително отравяне

За първи път бактерията Clostridium botulinum е описана изолирана през 1895 година, но случаи на ботулизъм са регистрирани по-рано. Ботулиновият токсин е открит през 1944 година, а малко по-късно е установен механизмът на действие – той блокира предаването на нервно-мускулните импулси, спирайки отделянето на ацетилхолин от аксона на нервните клетки.

Ботулиновият токсин е една от най-отровните субстанции, която се използва дори в направата на биологично оръжие. Същевременно обаче той се прилага успешно за лечението на някои състояния – например страбизъм. В наши дни веществото е познато под наименованието ботокс, който се използва в естетичната хирургия, но понякога се прилага и с терапевтична цел – мигрена, хронична мускулна болка.

По-малко от 1 нанограм от ботулиновия невротоксин може да бъде фатален за човешкия живот. Експерти дори твърдят, че 1 грам от това вещество може да убие 1 млн. души.

Симптоми при ботулизъм

Ботулиновият невротоксин блокира нервите, което води до невъзможност за свиване на мускулите. Това се получава след катотоксинът блокира неврона, благодарение на който се стимулира свиването на мускулите. Симптомите за натравяне се появяват между 18 и 39 часа след консумацията на заразена храна. Изразяват се в двойно виждане, отпуснати клепачи, затруднено преглъщане, мускулна слабост, сухота в устата, нарушение в говора, възможна е констипация.

При кърмачета се отчита летаргия и слабост, вяло хранене, слаб и немощен плач, слаб мускулен тонус. При тях констипацията е един от първите симптоми. При липса на лечение симптомите прогресират и обхващат цялото тяло – наблюдава се парализа на крайниците, трупа и мускулите на дишането.

Ботулизъм при бебета

Диагностициране на ботулизъм

За да се постави диагнозата трябва да се направи изследване на кръв или фецес, в които се търси наличието на ботулиновия невротоксин. Откриването му е сигурен знак за ботулизъм. Ранното поставяне на диагнозата е от изключително значение за благоприятния изход от състоянието.

Лечение на ботулизъм

При ранна диагноза има шанс за излекуване. Прилага се антитоксин, който блокира действието на опасния ботулинов токсин в кръвта. При кърмачетата се прилага лечение с имуноглобулини по специална програма. Ефектът от лечение се наблюдава едва след няколко седмици.

Превенцията на опасното заболяване включва избягване на консервирана домашно приготвена храна. Ако все пак решите да си консервирате храна, спазвайте стриктно санитарно-хигиенните правила при приготвянето й. Не давайте мед на деца до 1 годинка. Личната хигиена на децата в най-малка възраст е изключително важна – миене на ръцете след излизане и преди хранене.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати