Тромбофлебит

Тромбофлебит

В превод от латински “Phlebitis“ означава възпаление на стената на вената, а “Thrombo” означава съсирек. Тромбофлебит се получава, когато съсирекът, който се намира във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено в краката.

В по-редки случаи тромбофлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото. Засегнатата вена може да се намира много близо до повърхността на кожата /повърхностен тромбофлебит/ или да засегне дълбоките вени, които са разположени в мускулите /дълбока венозна тромбоза/.

Тромбът в дълбоките вени увеличава риска от възникването на сериозни здравословни проблеми. Един такъв проблем е белодробната емболия. Тя настъпва, когато парченце съсирена кръв се откъсне от тромба. То пътува нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове и може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях, за да се обогати с кислород. Белодробната емболия е спешно състояние, което може да застраши живота, особено ако тромбът е по-голям и кръвотока се прекъсне напълно.

Причини за тромби

Организмът притежава много добре организирана противосъсирваща система и при нормално положение никъде в съдовата система не би трябвало да се образуват съсиреци. Необходима е комбинация от 2 или 3 от долуизброените фактори, които благоприятстват развитието на тромби: забавено кръвосъсирване, увреда на съдовата стена, разширен или стеснен съд.

Тромбофлебитът много често се причинява от продължително обездвиждане /продължително седене при пътуване/, както и при продължително залежаване след травми и заболявания. При подобно неактивно състояние кръвният поток от долните крайници към сърцето се забавя, което създава условия за образуване на тромби. Някои ракови заболявания, парализи и употреба на естроген също може да предизвикат тромби. Рискът за възникване на тромбофлебит е по-висок, когато човек има наследствена предразположеност към тромбообразуване.

Разширени вени

Симптоми при тромбофлебит

Характерните симптоми при тромбофлебит са затопляне, зачервяване, оток, повишена чувствителност. Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една затоплена, зачервена, болезнена и плътна връв, която е разположена точно под повърхността на кожата. При засягането на дълбока вена, кракът може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, а тези признаци се засилват при изправяне на тялото и ходене.

Тромбофлебитът може да повиши телесната температура, но в същото време е възможно да не причини никакви симптоми. Опасността идва, когато кръвният съсирек се разкъса и започне да се носи от кръвта към сърцето, а оттам и до белодробната артерия.

Съществува опасност за живота, когато съсирекът е прекалено голям и запуши цялата артерия или остане на мястото, където тя се разклонява. По този начин се блокира кръвотокът към белия дроб, сърцето се изтощава прекалено много, защото не може да преодолее тромба и защото изтласква кръв при повишено налягане.

Диагностициране на тромбофлебит

За да се постави диагнозата тромбофлебит, лекарят преглежда пациента, за да определи степента на болката при допир на повърхностните вени. За да се определи дали засегнатите вени са дълбоки или повърхностни, може да се използва венография, кръвен тест или ултразвук.

Венографията представлява изследване, по време на което в голямата вена на ходилото или глезена се инжектира контрастно вещество, което изпълва вените и ако има дефекти в изпълването или прекъсвания, това може да се види на рентгенова снимка. Ултразвукът представлява устройство, което има форма на стик, поставен върху крака. Той изпраща звукови вълни към крака, а компютър трансформира отразените вълни във видеосигнал.

Антокоагуланти

Лечение на тромбофлебит

При тромбофлебит, който поразява повърхностните вени, може да се правят някои облекчаващи процедури като поставяне на топлина върху засегнатите места, повдигане на засегнатия крак, прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Обикновено състоянието се подобрява до една-две седмици. При по-тежките случаи лекарят може да направи инжекция с антикоагулант, който да предотврати по-нататъшното разрастване на тромба. Често се използват еластични чорапи, които да намаляват отока и шанса за поява на дълбока венозна тромбоза.

Усложнения при тромбофлебит

Когато тромбофлебитът засегне повърхностна вена, сериозните усложнения са рядкост. Ако тромбът се образува в дълбока вена, рискът за сериозни последици се увеличава. Най-тежките усложнения са белодробен емболизъм, инфаркт или инсулт. Други последствия са промяна в цвета на кожата, разширени вени, язви и запушване на вените.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати