Хепатомегалия – увеличен черен дроб

Хепатомегалия

Черният дроб е изключително важен орган в човешкото тяло, чиято главна функция е да обезврежда различните токсини, без значение дали те са постъпили отвън или са резултат от заболявания и дейността на организма.

Черният дроб може да се увеличи както при заболяването му, така и при болестни промени в други системи или органи. Увеличението на черния дроб е известно като хепатомегалия. Хепатомегалията не бива да се разглежда като заболяване, а по-скоро като симптом.

Черният дроб разгражда различни отрови и продукти на обмяната на веществата на нетоксични частици, които се извеждат от организма благодарение на урината и екстрементите. В черния дроб се развиват химични реакции, в резултат на които вредните вещества се неутрализират.

Увеличен черен дроб може да се наблюдава при възпаление на собствените тъкани /хепатит/; когато част от тях се заменят с възпалителни /цироза/; при туморни процеси или кисти; при паразитни заболявания и натрупване на продукти от неправилна обмяна на вещества; при заболявания на сърдечно-съдовата система;

Причини за хепатомегалия

Хепатомегалия може да се наблюдава при заболявания на черния дроб. Най-честата причина е хепатит. При това възпалително заболяване са поразени клетките на чернодробната тъкан, под въздействието на различни фактори – токсични вещества от различен характер, вируси. Заради отока и възпалението на тъканите, размерът на органа се увеличава, а той става плътен и болезнен. Част от хепатоцитите /чернодробните клетки/ се разрушават.

Цирозата на черния дроб се получава след боледуване от хепатит или при постоянно излагане на токсично влияние /алкохолизъм/. Разрушените чернодробни клетки се заменят с клетки на съединителната тъкан. Друга част на черния дроб нараства, което води до увеличаване на жлезата. Хепатомегалия при цироза трудно може да се различи от уголемяване на жлезата в резултат от туморен процес, кисти или паразитни заболявания, защото плътността и консистенцията на органа са еднакви.

Хепатомегалия в резултат на болести в сърдечно-съдовата система – при недостатъчност на дясната сърдечна камера кръвта бавно се придвижва по големия кръг на кръвообращение, предизвиквайки застой на венозна кръв и отоци в органите и тъканите.

При хронична сърдечна недостатъчност първият орган, който страда, е черният дроб. Първоначално тъканта отича, а дробът става плътен, леко болезнен в краищата и се увеличава.

Хепатомегалията може да възникне и при наследствени нарушения в обмяната на веществата. Увеличеният черен дроб е един от главните симптоми на нарушена обмяна на веществата от наследствен характер, при които има проблем с образуването на гликоген. Те се наричат гликогенози. При тях гликогенът се натрупва в черния дроб, което води до хепатомегалия. Специфичен признак за тези заболявания е уголемяването на бъбреци и далак.

Сърдечна недостатъчност

Друго заболяване, при което може да се получи хепатомегалия е хемохроматоза. Тя се появява в резултат на нарушения във ферментните системи, които регулират усвояването на желязо. В червата се всмуква голямо количество желязо, което се отлага във вътрешните органи и черния дроб.

Симптоми при хепатомегалия

Черният дроб се намира в дясното подребрие и в нормално положение почти не се палпира. При хепатомегалия той се увеличава, предният му ръб се измества надолу и дори може да се опипа под ребрената дъга. Увеличеният черен дроб може да бъде плътен и болезнен, лесно се напипва. При някои заболявания /гликогенози/ се наблюдава увеличение не само на черния дроб, но и на далака и бъбреците.

Диагностициране на хепатомегалия

Увеличеният черен дроб изисква преглед и откриване на причината за уголемяването. Това е много важен орган, чието нормално действие е задължително условие за доброто здравословно състояние. Тъй като хепатомегалията не е заболяване, а симптом, диагностиците трябва да търсят първопричината. Правят се изследвания на кръв и урина, може да се вземе биопсия или да се проведат редица изследвания, преди да се стигне до точната диагноза.

Лечение на хепатомегалия

Назначаването на лечение зависи изцяло от типа на заболяването. При някои болести прогнозите са много добри и се наблюдава пълно възстановяване на чернодробната тъкан. При леките форми на вирусен хепатит също настъпва цялостно оздравяване и черният дроб възвръща нормалния си размер.

При хроничните прогресиращи заболявания каквото и лечение да се приложи изходът е един и същ – развитие на цироза. При цирозата не е възможно цялостно възстановяване на нормалните функции на дроба.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Пешо
Пешо
05.06.2014 23:55
Опасно е също толкова колкото и да си неграмотен!
14
2
Павлина
Павлина
23.01.2014 23:03
Опаснолие когато имаш киста на бъбраците и оголемяване на черния дроб
22
5