Кератит

Кератит

Кератитът представлява възпаление на роговицата на окото, което има бактериална или вирусна етиология. Кератитът може да възникне в резултат на гъбична инфекция или травма в областта на роговицата /постравматичен кератит/. Кератитът е сериозно заболяване, което изисква спешна медицинска помощ.

Роговицата представлява външната фиброзна обвивка на очния апарат. Тя е гладка, прозрачна и лъскава и се състои пет отделни слоя – епител, строма, мембрана на Боуман, ендотел и десцеметова мембрана. Кератитът е едно от най-честите заболявания на роговицата.

Причина за кератита може да стане малка травма или драскотина върху роговицата, на фона на алергичен конюнктивит. Често в очите попадат чужди частички, които оставят малки, но опасни ранички върху повърхността на роговицата.

Видове кератит

Видовете кератит основно се разделят на две големи групи: екзогенни и ендогенни. Към екзогенните спадат травматичните, инфекциозните, вирусните и гъбичните кератити.

Към ендогенните кератити се отнасят възпаления на роговицата, предизвикани инфекциозни огнища в тялото, авитаминоза, нарушения в обмяната на веществата и други.

Симптоми при кератит

Кератитът се проявява като нарушение в прозрачността на лигавицата. В основата на този процес стои развитието на инфилтрат – струпване на различни клетъчни елементи /лимфоцити, левкоцити, хистиоцити/ в тъканта на роговицата.

Основният симптом на кератита е появата на т.нар. „синдром на роговицата“. Болните се оплакват от внезапно възникващи болки в областта на очите, сълзене и светобоязън. Понякога се наблюдава зачервяване на очите и блефароспазъм – спазъм в клепачите или неволево мигане.

Диагностициране на кератит

Изключително важна роля в диагностицирането на заболяването играе дълбочината на инфилтрата, която се установява с помощта на микроскопия. Повърхностните инфилтрати, които не нарушават слоя на Боуман се разграждат напълно. Онези инфилтрати, които са разположени под този слой, може да се разградят частично или да бъдат заместени от съединителна тъкан.

Очни прегледи

Този процес води до образуване на облаковидно потъмняване на роговицата. Дълбоко разположените инфилтрати оставят още по-изразено потъмняване. Отсъствието или наличието на дефекти в роговата тъкан е определящ фактор за установяване на тежестта на състоянието и причините за възпалителния процес.

За изследване на роговицата се прилагат следните методи – ендтелна микроскопия, пахиметрия, кератометрия и микроскопия. За определяне начина на лечение основна роля играят микробиологичните изследвания на материал от дъното и краищата на възпалената област от роговицата.

Лечение на кератит

Лечението на кератит е комплексно и зависи от основния причинител. Назначават се антибактериални препарати под формата на капки и нестероидни противовъзпалителни средства. Важна роля играят препаратите за разширяване на зеницата, които предотвратяват срастване на окото.

По преценка на специалиста се назначават и глюкокортикостероидни средства, а допълнително се изписват епителизиращи препарати. Системно могат да се назначат антибиотици или противовирусни лекарства.

Ако възпалителните процеси навлязат прекалено дълбоко в тъканите на роговицата и инфекцията попадне в окото, най-вероятно трябва да се направи операция за замяна на увредената част на роговицата.

Пациентите с диагностициран кератит трябва стриктно да спазват препоръките на своя очен лекар, не бива да се преохлаждат и да посещават прашни и опушени помещения.

Профилактика на кератит

Основните методи за предотвратяване на заболяването включват защита на окото от травми, спазване на хигиена при носене на лещи, предпазване на очите от химически вещества, които могат да доведат до изгаряне на склерата или роговицата. При вече открит начален стадий на кератит, пациентът трябва да спазва препоръките и редовно да си поставя предписаните капки за очи, с цел спиране прогресията на болестта.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати