Кръвотечение

Кръвотечение

Кръвотечението е състояние, което може да настъпи във всяка една част на човешкото тяло, в резултат на болестен процес или травма, която нарушава целостта на телесните тъкани.

Редица са термините, които се използват за обозначаване на различните източници на кървене – хематемеза /повръщане на кръв/, епистаксис /кръвотечение от носа/, постпартална хеморагия /вагинално кървене след раждане/, субдурален хематом /кървене между обвивките на главния мозък/ и редица други.

В някои случаи кръвотечението може да бъде животозастрашаващо състояние, затова навременната реакция и посещение при лекар са задължителни. Всяко едно нетипично кръвотечение изисква уточняване.

Видове кръвотечение

Най-общо кръвотечението може да се раздели на травматично и нетравматично. Второто кръвотечение може да бъде резултат от прием на медикаменти или болестни процеси. Кръвотечението може да обхване всяка една част на човешкото тяло – гръден кош, глава, корем, крайници, таз. Кръвотеченията са различни по тежест и в зависимост от обема на изгубената кръв, се определя клиничната изява и поведението, което се изисква.

Болести

Една от редицата класификации на кръвозагубата, разделя състоянието на четири отделни степени:

До 15% от общия кръвен обем – приема се без особен стрес от страна на организма, компенсира се лесно и не води до изменения в жизнените показатели;

Между 15 и 30% - тук вече се изисква включването на специални компенсаторни механизми, които подсказват за тежестта на състоянието /ускоряване на сърдечната честота, свиване на кръвоносните съдове в периферията, понижаване на артериалното налягане;

Между30-40% загуба на кръв – тук настъпва състояние на шок, наблюдава се органна хипоперфузия /недостатъчно кръвоснабдяване/. Това състояние изисква спешни мерки за спасяване на живота;

Загуба от над 40% от общия кръвен обем се счита за граница на живота. Това е много опасно състояние, при което настъпва смърт, ако не се вземат сериозни и агресивни мерки за спешна реанимация на пострадалото лице. Поради изключителната тежест на състоянието, дори и при навременни реанимационни мерки, изходът може да бъде фатален.

Кръвотечение от главата – травмите на главата са много чест повод за кръвозагуби и спешни оперативни намеси. Освен видимото кървене от скалпа, черепът е друга честа локализация на кървене. Черепната кутия, която съхранява главния мозък притежава ограничен обем, без възможност за увеличение при нарастване на нейното съдържание.

Прегледи

Мозъкът пък е структура, за чието функциониране е необходимо точно определено ниско налягане, поради което при кръвотечение в черепа настъпва бързо нарушение в нормалната мозъчна дейност.

Кръвотечение от гърдите – травмите на гръдния кош могат да бъдат проникващи и непроникващи. При проникващите има видим източник на кървене, докато при непроникващите няма такъв. И двете състояния са опасни и налагат спешна реакция.

Кръвотечение при травми в областта на таза и долните крайници – счупвания на костите на тази и долните крайници са източник големи кръвозагуби.

Симптоми при кръвотечение

При закритите черепно-мозъчни травми човек не вижда кръвотечение, но това не означава, че няма налице такова. Белези като разлика в размера на двете зеници, силно и рязко настъпило главоболие, промяна в съзнанието към обърканост и сънливост, гадене и повръщане, световъртеж, са сериозни симптоми, които изискват консултация с лекар.

Проникващите травми в областта на гръдния кош се характеризират с видимо кръвотечение. При непроникващите травми това не е така, но симптоми като плюене на ясна кръв, затруднено дишане, подуване на вените на шията, рязко спадане в нивата на кръвното налягане, са белег за нередност.

Белезите, по които може да се заподозре наличието на коремен кръвоизлив са бледост и обърканост, студена кожа, силно ускорен пулс и ниско артериално налягане. Коремът става твърд и силно болезнен.

Диагностициране на кръвотечение

При различните видове кръвотечение поставянето на диагнозата изисква подробна анамнеза. Лекарят трябва да се запознае със ситуацията, която е предизвикала кръвотечението, а при липса на видими белези на кръвотечение се обръща внимание на общото състояние на пациента.

В някои случаи се правят образни изследвания като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др. В някои случаи навременното откриване на източника на кръвотечение е животоспасяващо.

Лечение на кръвотечение

При травми на главата се правят превръзки, а при сериозно кръвотечение се налага и оперативна намеса. При кървене от носа, лицето трябва да застане в легнало положение и да запуши носа си с компрес.

При кръвотечение в резултат на счупвания, единственият начин на лечение е наместване и гипсиране на счупеното място. Поведението на лекаря при различните кръвотечения е различно, но едно е ясно – силното кръвотечение трябва да бъде ограничено, за да не стига до сериозни положения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати