ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Синдром на нощното хранене

Синдром на нощното хранене

Синдром на Нощното Хранене

Синдромът на нощното хранене представлява състояние, което се характеризира с липса на апетит за закуска, а консумацията на повече от 50% от дневния прием на калории става с хранене вечер, посредством събуждане най-малко един път през нощта, за да се консумира храна. Този синдром е сериозно хранително нарушение. Диагностициран е за пръв път през 1955 година от американския психиатър Алберт Стънкард.

В съвременния забързан живот здравословното и редовно хранене е все по-непостижима цел. Голяма част от хората не се хранят през деня, но вечер апетитът им е силен и дори неудържим. В основата на синдрома на нощното хранене стоят стрес и тревожност.

Състоянието се проявява с вечерно преяждане, а в тежките случаи – с безсъние и хранене през нощта. Поведението на лицето през деня се доближава до анорексия, а вечер – до булимия.

Причината е, че при страдащият от синдром на нощното хранене апетитът отсъства през деня, но се появява с пълна сила вечер. След проведени редица изследвания учените достигат до извода, че страдащите от синдром на нощното хранене имат нарушения в хормоналния ритъм. Поради тези нарушения биологичният им часовник е преобърнат, а следствие на това и обмяната на веществата е объркана.

Нощните пристъпи на силен глад са съпроводени с депресия, а в някои случаи и с ниска себеоценка. Като правило депресията е следствие от нарушенията в хранителния режим. Хората се срамуват от своите нощни набези, опитват се да скрият своя проблем от близките хора, а това ги провокира да преяждат все повече и повече.

Хранене през Нощта

Най-често страдащите от този синдром не предприемат никакви мерки срещу наднормените килограми. Те много бързо се предават през неизбежното затлъстяване, а това води и причинява и редица други проблеми.

Симптоми при синдром на нощното хранене

Както вече споменахме, най-явният симптом на това състояние е липсата на апетит през деня и силният глад нощем. Тези хора обаче, не винаги осъзнават своя проблем, а когато вече разберат за него, те се страхуват да го споделят с близките си и своя лекар.

Страдащите от синдром на нощното хранене затлъстяват, защото приемат голяма част от калориите си вечер и нощем, когато нямат никакво движение и не могат да ги изразходят.

Диагностициране на синдром на нощното хранене

Нерядко поставянето на диагнозата синдром на нощното хранене е трудна задача, защото лицата или не осъзнават своя проблем, или се срамуват да го признаят. Откриването на този синдром се извършва на базата на информация за начина на хранене и психическото състояние.

След като специалистът разбере за липсата на апетит през деня и нощните набези на хладилника, той трябва да се запознае и с общото състояние на пациента.

Нощно Хранене

Лечение на синдром на нощното хранене

Синдромът на нощното хранене се лекува с психотерапия, подобно на останалите нарушения в храненето – орторексия, анорексия, булимия. Контрол над стреса, промяна в начина на хранене и хормоналната терапия са най-важните етапи в назначеното лечение.

Отказването от нощното хранене е задължително с оглед доброто физическо и психическо здраве на лицето. Нощта е време за пълноценен сън и почивка, не за хранене. При всички случаи не е полезно за общото здравословно състояние всяка вечер да се ляга с пълен стомах.

По време на сън храносмилането спира, поради което е по-добре храната по-бързо да се прекара през храносмилателния тракт, защото така тялото ще има възможно най-малък контакт с остатъците.

Лицата, които страдат от синдром на нощното хранене трябва да се опитат да спрат консумацията на храна поне два часа преди лягане за сън. Така се премества приемът на калории към по-ранната част на деня. Повишаването на енергията след хранене ще подтикне тялото да е по-активно през следващите часове. Вечерта организмът се подготвя за сън, затова няма никаква полза от метаболитния тласък или повишаването на енергията, която се получава след късното вечерно хранене.

Ако усещате лек глад преди да си легнете, значи правилно сте оставили необходимото време за обработка на храната след последното хранене за деня. Затова най-добре си лягайте с леко празен стомах. Така ще се събудите гладни и ще закусвате – а закуската е най-важното хранене за деня.

На вечеря не бива да се консумират пикантни или пък прекалено вкусни храни, защото апетитът се увеличава и контролът на глада се затруднява. Измивайте зъбите си непосредствено след вечеря, а не преди лягане. Така ще си създадете психическата нагласа, че храненето за този ден е приключило.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати