ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Синдром на компютърното зрение

Синдром на компютърното зрение

Синдром на Компютърно Зрение

В наши дни ежедневието е тясно обвързано с работата на компютър. Редица са хората, които седят всеки ден на компютър и то по-много часове, а рядко се срещат да си дадат почивка. Именно това води до т.нар. синдром на компютърното зрение. За пръв път през 1998 година американски учени въвеждат в практиката този термин. Синдромът на компютърното зрение е по-скоро зрителна умора, отколкото заболяване.

Състоянието е познато и като компютърен зрителен синдром. Според д-р Кент Даум работата с компютър значително повишава напрежението в очите. Синдромът на компютърното зрение се дължи на факта, че изображенията на монитора не са толкова ясни, както при печатен документ, а очите се фокусират по-трудно и човек прави много по-малко мигателни движения.

Симптоми при синдром на компютърното зрение

Главните симптоми на това състояние са редовна поява на главоболие, замъглено зрение, зачервяване и сухота в очите, болки, парене и дразнене. Повишава се чувствителността към светлина и невъзможност за фокусиране при поглед от близко надалеч.

Това са сигурни признаци за наличието на синдром на компютърното зрение. Продължителната работа с компютър може да доведе и до късогледство, което с времето се увеличава. Причината е статичното напрежение в очния мускул.

Диагностициране на синдром на компютърното зрение

Компютър

Синдромът на компютърното зрение не е заболяване, но това не означава, че лицето не бива да се консултира с лекар. Необходимо е да се посети офталмолог, който прави преглед за наличието и на други очни проблеми.

Лечение на синдром на компютърното зрение

Състоянието синдром на компютърното зрение не изисква специфично лечение, а по-скоро спазване на някои правила, които водят до облекчаването му. На първо място, когато работите с компютър не забравяйте да мигате периодично. Когато погледът се фокусира върху нещо, честотата на мигане рязко намалява, което води до изсъхване на очната повърхност. Това може да доведе до сух конюнктивит, а да не забравяме, че през краткото времетраене на мигането мозъкът си почива.

На второ място трябва да се спазва правилото 20/20. Това означава, че на всеки 20 минути погледът трябва да се отделя от монитора за поне 20 секунди. Това упражнение намалява риска от проблеми с очите, в резултат на рядкото мигане.

Обърнете специално внимание на разположението на монитора. Екранът трябва да бъде точно пред погледа, на нивото на очите или малко под тях. За предпазване на очите се използват специални компютърни очила и филтри за екрана на монитора, които намаляват напрежението.

Ако седейки на стола зад бюрото можете да докоснете монитора с ръка, то мониторът ви е разположен твърде близо. Пробвайте правилото на едната трета, измервайки разстоянието, от което може ясно да четете отворен на екрана документ. Точно преди да започне да се размазва текстът и да се напрягате да го прочетете, спрете и измерете това разстояние. След това го разделете на три и ще получите правилната дистанция, която трябва да спазвате.

Яркостта на монитора и контрастът на цветовете също са много важни за комфорта на очите при дълго четене и работа на електронни устройства. Яркостта трябва да е съобразена със светлината в стаята. Ако мониторът е твърде светъл, а стаята тъмна, очите приемат твърде много светлина от екрана, а периферното зрение е притъпено.

Очен Преглед

Това причинява стрес и напрежение. Обратният случай също не е много препоръчителен, защото тогава пък взирането в компютъра е по-голямо и умората идва твърде бързо. Идеалният вариант е да няма сериозна разлика между светлината на екрана и в стаята.

Хората, които ежедневно работят на компютър трябва да правят редовни профилактични прегледи. Поне веднъж годишно се консултирайте със своя лекар, а при първи признаци за дискомфорт се свържете с него, за да сте сигурни в здравето на своите очи.

Необходимо е да се избягват флуоресцентните лампи, в същото време компютърът не трябва да е разположен точно под осветлението на тавана.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати