ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Ревматична полимиалгия

Ревматична полимиалгия

Ревматична полимиалгия

Ревматичната полимиалгия представлява ревматично състояние, което се характеризира с наличието на умерена до силна болка и скованост на мускулите в долната част на гърба, бедрата и хълбоците, врата, раменете, както и много други части на тялото. В превод полимиалгия означава болки в много на брой мускули.

Оплакванията са предизвикани от възпаление на синовиалните обвивки на ставите, бурсите и сухожилията около раменните и тазобедрените стави. Въпреки че самият възпалителен процес е съсредоточен около ставите, болните усещат дискомфорт в горната част на ръцете и бедрата.

Причините за възникване на ревматичната полимиалгия все още не са напълно изяснени. Предполага се, че голяма роля играят наследствените фактори и неправилното функциониране на нервната система, която в нормално състояние атакува всички чужди за организма вируси, бактерии, белтъци и др.

Фактът, че ревматичната полимиалгия се среща около 50-годишна възраст навежда на мисълта за евентулна връзка с нормалните процеси на стареене. Въпреки това ревматичната полимиалгия може да се прояви и при двата пола, във всички етноси и възрастови групи. Жените са засегнати два пъти по-често от мъжете.

Симптоми при ревматична полимиалгия

Проблеми с гърба

Обикновено първите симптоми на заболяването са умерена до силна скованост и мускулна болка в областта на врата, раменния пояс и хълбоците. Сковаността е много по-силно изразена сутрин след събуждане или след период на покой, когато обездвижването трае повече от половин час.

Болните съобщават за грипоподобни оплаквания, като леко повишена телесна температура, загуба на тегло и слабост. Налице са лесна уморяемост и затруднена походка. В някои случаи се наблюдава подуване на някои стави /например китковите/.

Състоянието може да се развие много бързо – в рамките на едно денонощие или постепенно /както е при повечето пациенти/. В процент от случаите ревматичната полимиалгия е свързана с наличието на гигантоклетъчен артериит. Гигантоклетъчният артериит е заболяване, при което артериалните кръвоносни съдове на главата и врата се възпаляват и подуват.

Най-честите прояви на гигантоклетъчния артериит са зрителни нарушения, главоболие, болки в челюстта при сдъвкване на храната. Нелекуваният артериит може да доведе до ослепяване и други тежки усложнения. Все още не е напълно изяснено защо двете заболявания имат връзка помежду си, но се знае, че около 15% от болните от ревматична полимиалгия заболяват и от гигантоклетъчен артериит.

Диагностициране на ревматична полимиалгия

Поставянето на точната диагноза се извършва предимно клинически. Не съществува изследване, което с точност да докаже наличието на ревматична полимиалгия. Лекарят разпитва задълбочено пациента за характера на оплакванията, начина на появата им, факторите, които ги облекчават или утежняват, наличие на предишни заболявания или др.

Следва внимателен преглед, по време на който се обръща специално внимание на състоянието на ставите, околоставните структури, мускулите на тазовия и раменния пояс. За да се потвърди диагнозата и да се изключат други заболявания, чиито оплаквания се припокриват, лекарят може да назначи извършването на лабораторни и редица други изследвания. Това например са имунологични кръвни изследвания, рутинни кръвни изследвания, биопсия и рентгенови снимки.

Лечение на ревматична полимиалгия

Болки в кръста

Лечението на ревматичната полимиалгия се състои в комбинация от медикаментозна и физикална терапия. Медикаментите имат за цел намаляването на възпалението в тъканите и облекчаването на болката и сковаността. В някои случаи продължителният прием на тези лекарства поражда странични ефекти, за предотвратяването на които е необходим и прием на други лекарства.

Ревматичната полимиалгия обикновено се самоизлекува в рамките на една или няколко години, но под влияние на правилното лечение симптомите отзвучават за ден-два. Лечението обикновено трае от 6 месеца до две години.

За постигане на противовъзпалителен ефект се използват препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак и редица други. Дългата употреба на тези лекарства може да причини нежелани реакции като проблеми със стомаха, гастрит и дори язва.

Освен това те не успяват трайно да премахнат оплакванията от болка и скованост. Поради тази причина най-често се прибягва до ниски дози кортикостероиди. Те също притежават редица негативни странични ефекти, затова употребата им също не бива да продължава дълго.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати