Тендинит

Тенденит

Мускулите представляват специализирани клетки и тъкани, които от своето свиване произвеждат движенията на дадена част от тялото. Краищата на всеки мускулен орган имат специализирани клетки, които са силни и влакнести, и поддържат мускулната еластичност. Тези клетки са прикрепени към костите и хрущялите, за да могат да образуват по-устойчиво закрепване, като по този начин подпомагат движенията в тялото.

Тендинитът представлява възпаление на сухожилията. Състоянието се усеща като силна чувствителност и болки около ставата, намираща се в близост до засегнатото място. Тендинитът може да се прояви по цялото тяло, но най-честите му локализации са лактите, раменете, китките и петите. Когато тендинитът е по-тежък, може да се получи разкъсване на сухожилието и да се наложи хирургична намеса.

Тендинитът може да бъде предизвикан от травми, настиване, недостатъчно или напълно липсващо загряване преди тренировки, неправилна стойка по време на работа или у дома. Когато човек тренира усилено без да е загрял, заетите мускули и сухожилия се опъват до краен предел и може дори да се скъсат.

Възможно е причините за възникване на заболяването да се крият в проблеми с механиката на тялото като артрит, разлика в дължината на краката.

Сухожилия

Сред ревматологичните заболявания, които могат да провокират тендинит са болест на Бехтерев, подагра, ревматоиден артрит. Появата на тендинит може да се свърже и с проблеми с щитовидна жлеза, както и като необичайна реакция след прием на лекарства.

Въпреки че всеки човек може да бъде засегнат от тендинит, най-много случаи се наблюдават над 40-годишна възраст. Тогава сухожилията са значително по-малко еластични и се късат сравнително по-лесно.

Тендинитът може да се появи във всяка една част на тялото, където сухожилието се захваща за мускул. Най-честите проявления са в основата на палеца, бедрото, лакътя, рамото, коляното, ахилеса.

Симптоми при тендинит

Възпаление на сухожилия

Симптоми на тендинит са остра болка, подуване и ограничено движение в областта на получената травма, слабост в засегнатото място. Болката може да се появи напълно внезапно или да се развива постепенно с времето.

Диагностициране на тендинит

Поставянето на диагнозата се извършва от невролог. На базата на клиничната картина той назначава изследвания, които да потвърдят наличието на тендинит. Колкото по-рано се открие тендинитът, толкова по-бързо и успешно ще бъде лечението.

Лечение на тендинит

В началото, след диагностициране на тендинит трябва да се избягват всички дейности, които биха могли допълнително да влошат проблема. Необходимо е да се даде достатъчно почивка на засегнатото място.

За облекчаване на симптомите, върху него може да се постави лед. Предписват се нестероидни противовъзпалителни средства. Ако обаче състоянието е по-тежко, лекарят назначава кортикостероиди, физиотерапия, а в краен случай – операция.

Витамин С

За да избегнете влошаването на проблема, натоварването трябва да се извършва постепенно. При усещане за болка движението трябва да се преустанови и да се опита по-късно. В никакъв случай засегнатото място не бива да се претоварва.

Приемането на определени суплементи намалява болката и възпалението, като в същото време създава оптимални условия за бързото възстановяване. Най-добрият суплемент за справяне с болките в меките тъкани е рибеното масло. Съдържащи се в него омега-3 мастни киселини имат много добри заздравяващи и противовъзпалителни свойства.

Другият суплемент, който намалява мускулното напрежение е магнезий. Благодарение на него се намалява стресът и негативните структурни промени в мястото на прехода между сухожилието и мускула.

Витамин С от своя страна стимулира производството на колаген, а оттам възстановяването и подсилването на сухожилията и ставите. Най-голямото предимство на този витамин е, че не допуска образуването на белегова тъкан на мястото на контузията. Така сухожилието запазва своята функционалност, а риска от нови травми значително намалява.

С помощта на глюкозамин сулфат хрущялната тъкан се възстановява и изгражда. Синтезираното от този сулфат съединение – глюкозаминглюкан помага за заздравяването на всички тъкани в организма.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати