Клинофобия – страх от спане

Клинофобия

Клинофобия представлява ирационален страх от спане. Вярвате или не, някои хора страдат от доста краен страх от заспиването. Тези хора се страхуват от самия сън или от процесите, които стават по време на съня.

Някои от тях изпитват паника от сънуването на кошмари или подмокрянето на леглото, докато други пък се страхуват от евентуалните последици на различните разстройства на съня, като сънна апнея например.

Кошмари

В тежките случаи страдащите от клинофобия се страхуват, че ще умрат по време на сън, защото актът на спане имитира акта на умиране. Клинофобията е необичайна, но ако се замислим развиването на такъв тип фобия е напълно разбираемо, защото известна част от възрастните хора си отиват именно в съня.

Клинофобията може да се превърне в сериозен проблем, защото страхът от спане причинява сериозни разстройства на съня.

Както всички знаем, тъмната част на денонощието е време, в което тялото и мозъкът отпочиват и се регенерират. Ако болестният страх се проявява всяка вечер, лицето може да се сблъска със сериозни здравословни проблеми.

Лечение на клинофобия

Страх от спане

Клинофобията трябва да се лекува от терапевт. Прилага се терапия, в която лицето описва своя страх и всеки инцидент от миналото, който е допринесъл за тежестта на симптомите.

Терапевтът подготовя план за лечение. Пациентът постепенно трябва да се изправя лице в лице със своите страхове, естествено под ръководството и надзора на терапевта.

Всеки страдащ от клинофобия трябва да се опита да си помогне сам. Факт е, че всяка терапия работи, само когато потърпевшият е готов да приеме процеса на лечение и съответно да му отговори.

Всички фобии са свързани с умствените връзки, които спират човек от правене на нещо, което предизвиква страх и безпокойство.

При много тежките случаи може да се наложи прием на лекарства против безпокойство. Подобно на всички фобии и заболявания, клинофобия трябва да се лекува във възможно най-ранен етап.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати