Спектрофобия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Спектрофобия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Спектрофобията представлява болезнен и ирационален страх от огледала. Състоянието е известно още като катоптрофобия и ейсоптрофобия. Тази фобия е сравнително рядка и е силно персонализирана.

Някои хора се страхуват от собствения си образ в огледалото, други от огледалните повърхности, а трети от възможната връзка на огледалото със свръхестествените явления.

Ако един човек не се чувства комфортно с отражението на своето тяло, той постепенно започва да избягва поглеждането към огледалото. Някои хора отказват да се снимат или да участват във видеозапис, за да не се гледат след това.

Това е етап, в който спектрофобия пречи на даден човек, само когато види образа си. Най-общо казано хората от тази категория не се интересуват особено от огледалото, но постоянно се стремят да го избягват.

Страхът от огледала обаче може да се задълбочи. Много често фобията се превръща от страх в огледало до страх от всякакви огледални повърхност /витрини, коли, слънчеви очила/. В наши дни всеки от нас може да види образа си почти навсякъде, така че спектрофобията може да създаде много неприятности.

Огледалата много отдавна са свързани със суеверия и извършването на различни религиозни ритуали. Една от древните религии посочва, че огледалото всъщност отразява душата на човек.

В много култури, когато почине човек огледалата в дома се покриват, поради факта, че смъртта може да се огледа и да се завърне. Суеверията относно огледалата понякога могат да отключат спектрофобия.

Според някои от последните изследвания, девет от всеки десет жени между 20 и 35-годишна възраст не харесват своето отражение. Психолозите наричат този своеобразен феномен огледална наркомания.

Фобия от огледала

Жените, които страдат от този проблем не могат да минат покрай огледало просто така. Колкото по-малко се харесва една жена, толкова повече време изкарва, размишлявайки за своя образ.

Лечение на спектрофобия

Както вече видяхме, тази фобия има няколко аспекта на разглеждане. Поради тази причина лечението трябва да протече според конкретния силен страх. Приемете страхът от огледалото като предупреждение и намерете начин за справяне с тази фобия.

Може да се приложи поведенческа психотерапия, която се старае постепенно да стопи страховете на лицето. Онези жени, които по една или друга причина избягват огледалата също трябва да предприемат някои стъпки. На първо място трябва да се научат да обичат себе си, дори и с малките недостатъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати