ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гимнофобия - страх от голота

Гимнофобия - страх от голота

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Гимнофобия
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Термометър
44.00 лв.
Виж ››

Гимнофобията /Gymnophobia/ представлява ирационален страх от голота. Хората, които страдат от тази фобия може да се страхуват да гледат други хора голи, да виждат себе си голи, или и двете.

Гимнофобията може да бъде предизвикана от обща тревожност по отношение на сексуалността, от липса на самочувствие по отношение на тялото или от страх, че собствената голота оставя човек незащитен и лесно раним.

Гимнофобията не бива да се бърка с отбягването на голотата поради прекалена скромност или морални съображения. Много хора имат просто антипатия към голотата. Гимнофобията се отнася до действителен, ирационален страх от голота.

Лицата, които изпитват тази фобия не могат да отидат на плаж, за тях къпането е проблем. Лицата много трудно се къпят и сменят своите дрехи, защото не понасят да виждат себе си голи.

Страх от голота

Важно е да се отбележи, че гимнофобия много често се среща сред децата, особено през пубертета. Това е период, в който тялото се променя значително, но някои деца не възприемат промените нормално, а започват да се плашат.

Гимнофобията се среща и при по-малки деца, в резултат на тормоз, страх от излагане на половите органи или натиск от страна на някои от връстниците.

Лечение на гимнофобия

Има няколко възможности за лечение на гимнофобия. На първо място трябва да се установи причината за фобоията, да се открие коренът на проблема. Трябва да се назначи терапия, по време на която лицето постепенно да се сблъсква със своите страхове.

Гимнофобията е проблем, който трябва да се лекува, защото причинява сериозни трудности в живота. Фобията може да попречи на създаването на интимна връзка, отделно може да причини социална изолация и затвореност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest