Еректилна дисфункция

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Еректилна дисфункция
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Еректилната дисфункция /мъжка импотентност/ представлява нарушение в сексуалната функция на мъжа, която се изразява в невъзможност за постигане или поддържане на ерекцията на пениса, необходима за извършването на полов акт. Импотентността може да описва и други проблеми, които касаят половите актове и репродуктивните възможности – проблеми с еякулацията или оргазма, липса на сексуално желание.

За да се осъществи полов акт, пенисът трябва да е в състояние на ерекция, която се постига чрез изпълването му с кръв. При сексуална стимулация настъпва силно кръвонапълване в съдовете и тялото на пениса. При еректилна дисфункция нормалният механизъм на ерекция е нарушен, в резултат на психогенни или органични причинители.

Причини за еректилна дисфункция

Начин на животнездравословният начин на живот може да влоши кръвоснабдяването и да допринесе за развитието на еректилна дисфункция. Злоупотреби с алкохол, тютюнопушене и други вредни забавления могат да увредят кръвоносните съдове, да понижат кръвния ток към члена, влошавайки неговото кръвоснабдяване.

Мъжка импотентност

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за еректилна дисфункция, особено при мъже с атеросклероза. Наднорменото тегло и заседналия начин на живот също могат да подействат негативно.

Хронични заболявания – сред тях основният виновник за еректилна дисфункция е диабет. Почти всеки втори мъж с диабет страда и от тази дисфункция. Други заболявания, които могат да предизвикат еректилна дисфункция са атеросклерозата, бъбречните заболявания, множествена склероза, сърдечно-съдови заболявания.

Прием на медикаменти – еректилната дисфункция може да възникне като страничен ефект от прием на някои медикаменти. Това са някои хапчета за кръвно, транквилизатори, антидепресанти и неселективни антихистамини.

Психологични проблеми – в голяма част от случаите зад еректилната дисфункция стои органична причина, най-вече при възрастните мъже. Психологичните фактори също могат да повлияят значително. Лошата самооценка, стресът, депресията и други подобни могат да повлияят значително върху невъзжмоността за постигането или поддържането на нормална ерекция.

Хирургически интервенции в малкия таз – операциите на пикочния мехур и простатата могат да причинят увреждане на нерви и кръвоносни съдове, които отговарят за ерекцията. В някои случаи увредата може да е перманентна.

Недостиг на тестостерон – това е една от най-честите причини за възникване на еректилна дисфункция. Това състояние се характеризира с понижени нива на мъжкия полов хормон тестостерон.

Симптоми при еректилна дисфункция

Сексуални проблеми

Съвсем логично, главният симптом на еректилната дисфункция е невъзможността за осъществяване на нормален полов акт. Тази невъзможност може да се изразява в неспособност за постигане на ерекция, краткотрайна ерекция или ненапълно постигната ерекция – половият член е твърде мек и актът не може да протече.

Диагностициране на еректилна дисфункция

Урологичен преглед може да подскаже наличието на съдови, неврологични или хормонални заболявания, които са в основата на еректилна дисфункция. История на заболяванията, тютюнопушене, употребата на алкохол, високото кръвно налягане също се вземат предвид като евентуална причина за състоянието.

Кръвните тестове също могат да насочат към потенциална причина за еректилната дисфункция. Изследване на урината, доплер-ултразвук, преглед на простатата са само част от изследванията, които могат да се назначат в хода на диагностичния процес.

Лечение на еректилна дисфункция

Много мъже могат да подобрят своето положение само като предприемат необходимите промени в начина на живот. Отслабване, намаляването на алкохола, спиране на цигарите, спортуването, здравословното хранене са важна част от тези промени.

Еректилната дисфункция се лекува и с редица медикаменти, като лекарят определя кой е най-подходящ. Някои мъже постигат и поддържат по-силна ерекция чрез инжектиране на медикаменти директно в половия член. Друг подходящ вариант е поставянето медикаментозен пелет в урината.

Когато еректилната дисфункция се дължи на запушване на артерия, операцията може да възстанови кръвния ток към пениса. Дефицитът на тестостерон е опасно състояние, което освен дисфункция може да предизвика безплодие и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Тестостероновият дефицит може да бъде овладян с подходяща терапия, която компенсира хормоналния дефицит.

Психотерапията е друг вариант за лечение на еректилна дисфункция. При този метод двамата партньори посещават сексолог-психотерапевт, с който разговарят за евентуалните причини за състоянието. Независимо какви са причините за възникване на еректилна дисфункция, психотерапията ще помогне на мъжа да преодолее страховете и безпокойството, свързани със секса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати