Тахофобия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Тахофобия
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Тахофобията представлява ирационален страх от скорост. Тази фобия се изразява в панически страх придвижване в превозни средства, които се движат с много висока скорост.

Тахофобията не е толкова странна фобия, защото от високи скорости се страхуват много хора. Тя се обяснява с чувството за самосъхранение – придвижвайки се твърде бързо, човек започва да се страхува за живота и здравето си.

Тахофобията, подобно на повечето фобии е провокирана от инцидент или неприятно изживяване в миналото. Тежка катастрофа, инцидент с приятел или близък, филм или неприятен разказ могат да отключат в човек неприязън, а с течение на времето и панически страх от високи скорости.

Фобия от високи скорости

Тахофобията може да се случи, както на пътник, преживял катастрофа, така и на шофьор. Фобията може да застави човек да не желае да се качи да шофира или да се вози в кола, автобус и др.

В нашето ежедневие всички сме принудени на пътуваме на близки и далечни разстояния, което прави страхът от превозните средства и скорости немислим. Тахофобия се появява всеки път при пътуване с висока скорост и преминава при пристигане до определената дестинация.

Симптоми при тахофобия

Страх от високи скорости

Симптомите на тахофобията включват невъзможност за концентрация, изпотяване, сухота в устата, сърцебиене, паническа атака, плач или дори крясъци от ужас, усещане за безпомощност.

Лечение на тахофобия

Участниците в катастрофи и инциденти трябва да се консултират с психолог. Макар в началото да не осъзнават, понякога стресът от преживяното може да се прояви по непредвидими начини, включително и като тахофобия.

Терапията постепенно ще изправя лицето пред най-големите му страхове, чието преодоляване е нелека задача. С течение на времето се предполага, че страхът на лицето към високата скорост ще намалява, но шофирането или возенето в превозно средство трябва да става внимателно и при много бавна скорост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати