Рак на стомаха

Рак на стомаха

Ракът на стомаха е последствие от злокачествена малформация в клетките на стомашната лигавица. Той може да се развие във всяка една част на стомаха, но е възможно и да проникне в други съседни органичерен дроб, дебело черво, панкреас. Не е изключено да се разрастне към хранопровода и тънките черва.

Сам по себе си стомахът представлява част от храносмилателната система. Разположен е в горната част на корема, под ребрата. Входната част на стомаха е в контакт с хранопровода, а изходната преминава в тънките черва. В България честотата на рак на стомаха е 42 на 100 000. Среща се два път по-често при мъжете и се развива след 40-годишна възраст.

Причини за рак на стомаха

Етиологията на рак на стомаха не е известна. Като улесняващи развитието на рак се изтъкват някои предракови състояния – хронична калозна язва, полипоза на стомаха, атрофичен гастрит, общи нарушения в обмяната, пернициозна анемия. Ракът не е локално заболяване, а по-скоро се развива върху нарушената обмяна и структура на тъканите, които зависят от важното регулиращо влияние на централната нервна система. В редица случаи се наблюдава наследствено предразположение.

Симптоми при рак на стомаха

Симптоми при Рак на стомаха

За съжаление рак на стомаха няма характерни белези на протичане, заради което ранното му диагностициране е много трудно и често при поява на първите оплаквания, ракът вече се е разпрострял в други части на тялото.

Най-често срещаните симптоми на рак на стомаха са подуване и тежест в стомаха след прием на храна; загуба на апетит и отслабване; нерядко вкусът към различни храни се променя; поява на диария или запек; лесна уморяемост и обща слабост; гадене и повръщане; болка или дискомфорт в горната част на корема; поява на кръв в изпражненията или повръщане на кръв.

Важно е да се знае, че причина за подобни оплаквания могат да бъдат други, много по-малко сериозни заболявания като гастрит, язва и др. Поради тази причина, ако се страдате от гореизброените симптоми, най-добре се консултирайте с лекар.

Диагностициране на рак на стомаха

Назначава се изследване на кръвта и тест за скрито кървене във фекалиите. Лекарят може да прецени, че е необходимо специално рентгеново изследване с бариева каша. Чрез ендоскопията специалистът прави, цялостен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, използвайки слагането на огъваема тръба през устата. Това е ценно изследване, което дава възможност за вземане на малки късчета от лигавицата на съответните органи и тяхното изследване под микроскоп.

Лечение на рак на стомаха

Назначаването на подходящо лечение е строго индивидуално, защото терапевтичният подход е строго индивидуален и зависи от стадия, в който се намира ракът. Лечението на рак на стомаха е много трудно, най-вече поради късно поставената диагноза и евентуалното разпространение на ракови клетки в съседните тъкани и органи.

Лечение на рак на стомаха

Основните методи за лечение са 3 – оперативна интервенция, лъчетерапия и химиотерапията.

Оперативната намеса включва манипулация, наречена гастректомия. Тя се състои в отстраняване на части от стомаха или целия стомах и част от тъканите, които го заобикалят. Понеже ракът на стомаха се разпространява най-често чрез лимфните възли, по време на интервенцията се премахват и разположените в съседство лимфни възли.

Лимфните възли също се изследват за ракови клетки, чието наличие говори за евентуално разпространение на рака в отдалечени части на тялото. Химиотерапията е метод, при който се използват медикаменти, наречени цитостатици. В хода на терапията може да се приложи комбинация от няколко такива медикаменти.

Предпазване от рак на стомаха

Британско проучване, проведено през 2011 година установи, че ибупрофен и аспирин, приемани в малки дози могат да предпазят от рак на стомаха. Установено е, че тези, които са приемали аспирин най-малко веднъж през предходната година имат 36% по-малък шанс да развият рак в горната и средната част на стомаха, в сравнение с тези, които не са приемали аспирин.

Приемане на малки дози нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен намалява вероятността от развитие на рак на стомаха до 32% е установило същото проучване.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ТОННИ
ТОННИ
26.02.2015 16:08
полезен или вреден е аспирина?????????
1
0
Стела Пеева
Стела Пеева
06.03.2014 19:14
С аспирин и ибупрофен със сигурност ще си докараш гастрит и една-две язви. А може и подагра...
8
0
Светла
Светла
29.10.2013 18:24
За мене статията е написана с едничката цел да рекламира ибупрофен и аспирин .
13
0
Анна
Анна
04.01.2014 03:49
Е то е повече от ясно. Но е грозно да се спекулира надеждата на болните, от тази безумна статия излиза, че ако приемеш аспирин или ибупрофен 4 пъти годишно, шансовете да не попаднеш измежду разболелите се е 156%. Контрол върху писането на глупости никой не може да окаже, дано поне има повече хора със здрав разум, да не вярват на всяка уж "достоверна и научно доказана информация".
8
1
Диана
Диана
29.08.2013 02:31
Вярно е! А само им плащаме да ни лекуват...
5
0
mhm
mhm
03.07.2013 14:01
В Бг да ти диагностицират заболяване преди да умреш от него ще е пълно чудо... Не знам колко джи пи та смених но освен ако не умираш пред очите им направления не дават и изследвания не пускат а сигурно и да умираш ще се замислят дали има смисъл да си ги хабят пък.....
14
0
ели
ели
23.02.2015 21:00
Вярно е!Освен че повечето доктори са некадърни ,повечето доктори дори не им пука дали ще се оправиш или не.
5
1