Констипация

Констипация

Констипацията, позната като запек е изключително разпространено физиологично състояние при съвременния човек. Статистиката сочи, че всеки четвърти човек в нашата страна страда от запек и съпътстващите го здравни проблеми – хемороиди, газове, затлъстяване, разширени вени и др.

Като констипация се определя всяка затруднена дефекация през интервал от три дни се приема като запек. Изпражненията са сухи, твърди и малки по обем, а коремът се подува. Може да се наблюдава болка при дефекация.

Причини за костипация

Едни от главните причини за констипация са недостатъчния прием на фибри с храната, заседналият начин на живот. Забързаното ежедневие принуждава хората да консумират обработена, синтетична храна, която е абсолютно непълноценна и дори вредна.

Приемът на някои лекарства също може да предизвика запек. Това предимно са диуретици, антидепресанти, калциевите антагонисти и различни опиати.

Като друга възможна причина за появата на констипация се изтъква слабостта на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата, както и някои злокачествени заболявания на червата, фистули на ануса, пролапс на ректума и др. Бавното придвижване на изпражненията по червата може да е породено от хипо или хиперфункция на щитовидната жлеза, хипокалиемия, хиперкалциемия, бременност, неврологични или психиатрични заболявания.

Запек

Стресът и притеснението са едни от най-честите фактори, които пораждат констипация. Пренебрегването на спешната нужда да се отиде до тоалетна също не е за пренебрегване.

Изследвания сочат, че жените страдат по-често от запек от мъжете, както и възрастните повече от младите хората. При много жени проблемите с констипацията се задълбочават с напредване на възрастта и по време на различни етапи от живота.

Симптоми при констипация

Основният симптом на това състояние е нередовното ходене до тоалетната. При изхождане може да се появи болка, а изпражненията са сухи и твърди. Коремът е подут и болезнен. В редица случаи запекът е съпроводен с отпадналост, обложен език, лош дъх. При тежката форма на констипация, интоксикацията на организма води до натоварване на черния дроб, проблеми с обмяната на веществата и различни кожни проблеми.

Диагностициране на констипация

За откриването на причините за възникване на констипация лекарят трябва да се запознае подробно със състоянието. За целта трябва да се уточни дали е остра или хронична констипацията; какви са придружаващите симптоми; каква е честотата на изхожданията и консистенцията на изпражненията.

Хемороиди

Възможно е да се назначат клинични изследвания, които включват преглед и дигитално ректално туширане; лабораторен скрининг и определяне на електролитите и тиреодните хормони. Евентуално може да се направи рентгеново изследване на дебелото черво, както и обзорна снимка на корема при съмнение за илеус.

Лечение на констипация

Лечението на това състояние зависи от конкретния случай и сложността му. В голяма част от случаите констипацията е лечима чрез промяна на хранителния режим и начин на живот. Лечението се осъществява чрез лаксативи, които условно се разделят в четири групи:

Препарати със соли и въглехидрати – това са лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат. Те извличат вода в дебелото черво, като по този начин стимулират дефекацията. Все пак не се препоръчват за редовен прием, защото предизвикват зависимост.

Препарати за стимулиране на перисталтикатарициново масло, касантранол, бизакодил и др. Също не бива да се употребяват редовно, защото увреждат чревните стени и водят до зависимост.

Хранене при запек

Средстава, увеличаващи обема на изпражненията – това са трици, псилиум, метилцелулоза. Те абсорбират вода и увеличават обема на изпражненията. Важно е да се отбележи, че това са единствените лаксативи, които са безопасни при всекидневна употреба.

Хранене при констипация

Суровите плодовеплодове като пъпеши, ябълки, банани и много други са с високо съдържание на вода, което помага на тялото по-бързо да се освободи от токсините. Те са лесно смилаеми и с високо съдържание на полезни вещества като антиоксиданти, фибри и важни витамини.

Алое вера – това е едно от най-старите и популярни лекарствени растения, които са познати на човека. По-голямата част от листата на алое вера е пълна с гел, който е съставен от 99% вода.

Приемът на много течности също играе важна роля. Пийте поне два литра вода на ден, чай, плодови сокове. Ограничете консумацията на тестени изделия. Редовното движение и извършването на упражнения е задължително с оглед доброто здраве и храносмилане.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати