Рак на черния дроб

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Рак на черния дроб
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ракът на черния дроб е сериозно заболяване, което има изключително тежка прогноза. Смята се, че всяка година половин милион души чуват страшната диагноза. Ракът на черния дроб има бърза еволюция, която обуславя лошата прогноза.

Най-висока е честотата му в Югоизточна Азия и Африка, докато в Европа и САЩ се среща по-рядко. Мъжете боледуват по-често. Макар че ракът на черния дроб е с относително по-ниска честота, в сравнение с останалите онкологични заболявания, той на четвърто място като причина за смърт.

Чернодробната цироза е сред най-честата причина за възникване на рак на черния дроб. Между 60 и 90% от случаите на злокачествена малформация възникват на базата цироза.

Хроничната инфекция с вирусите на хепатит С и хепатит В, хроничната злоупотреба с алкохол, въздействието на различни токсични вещества също са сред водещите причини за чернодробен рак. Действието на някои специфични канцерогени като афлатоксини предизвикват генетични трансформации, които могат да доведат до злокачествено израждане на чернодробните клетки.

Видове рак на черния дроб

Макроскопски погледнато се различават три форми на рак на черния дроб:

Туморна – масивен единичен тумор;

Мултицентрично-нодуларна – наличие на множество туморни възли;

Алкохол

Дифузно-инфилтративна – изключително рядко срещана форма.

Микроскопски се различават високодиференциран, умеренодиференциран, слабодиференциран и анапластичен рак.

Симптоми при рак на черния дроб

Клиничните прояви на рак на черния дроб зависят от стадия и разпространението на злокачественото образувание. Характерни са липса на апетит, отслабване, лесна уморяемост и намалена работоспособност, гадене и повръщане.

Много чести са кожните промени като жълтеница – жълто оцветяване на кожата и бялото на очите, поява на бели депигментирани петна. В някои случаи се образуват червеникави петна по горната част на гърдите; оранжево-червеникаво оцветяване по стъпалата и дланите. Рак на черния дроб причинява нарушения в кръвосъсирването, който се изразяват в появата на подкожни кръвоизливи и синини при много леки травми.

При половината от болните от рак на черния дроб се установява асцит – събиране на течност в коремната кухина. Ракът на черния дроб метастазира в местните лимфни възли, в костите, в белите дробове. Това причинява редица разнообразни оплаквания.

Усложнения при рак на черния дроб

Усложненията при заболяването са свързани не само със самото заболяване, но и с предхождащата или съпътстваща цироза. Тези усложнения се изразяват в тромбоза, руптура на туморен възел, изливане на кръв в корема, портална хипертония.

Поради наличието на чернодробна цироза очистващата функция на черния дроб е силно нарушена. При това положение някои токсини се натрупват в кръвта. Симптомите за това са намалена работоспособност, безсъние и безпокойство, треперене на ръцете и др.

Диагностициране на рак на черния дроб

Цироза

Поставянето на диагнозата се извършва чрез извършването на чернодробна пункция – с тънка игла се взема тъкан от черния дроб. Пробата се изследва под микроскоп от хистопатолог.

Задължително трябва да се определи стадият на заболяването, защото именно от него зависи прогнозата и изборът на лечение. Другите методи, които намират място в диагностичния процес са компютърната томография, магнитно-резонансна томография, абдоминална ехография с биопсично изследване.

Лечение на рак на черния дроб

При наличието на единични тумори и тумори, които са ограничени в един чернодробен дял, се прилага частична чернодробна резекция /отстраняване/ или хемихепатектомия с отстраняване на регионални лимфни възли. При множествени тумори, но без метастази може да се извърши трансплантация на черен дроб.

Допреди няколко години се считаше, че лекарственото лечение при рак на черния дроб е неефективно. През 2007 година в Европа и САЩ се одобрява лекарство, което подобрява преживяемостта на болните от това коварно заболяване. Тази голяма стъпка е причина за разработването на нови алгоритми за диагностика и лечение на чернодробния рак.

Прогнозата на заболяването е много сериозна. От изключително важно значение е в кой стадий на рака е поставена диагнозата, както и възможностите за прилагане на най-добрата комбинация от терапевтични методи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Симеон Стайков
Симеон Стайков
04.04.2015 17:39
Сериозно заболяване !!! Съпругата ми е болна от рак на черния дроб . На 30.януари 2015 год я изписаха от болницата като безнадежден случай .Не можехме да започнем химиотерапия , тъй като билирубина е 60 ,а трябва да не е повече от 30 .От тогава сме в безпътица и лутане по алтернативни лечения . Ако някой може да ни насочи към лекар или лечение - да бъде благословен . Симеон Стайков - Пловдив -0878310007
4
4
mercedito
mercedito
26.07.2013 08:22
Имунофан - това е лекарствено средство, създадено чрез нанотехнология и е класифицирано в категорията на т. н. умни лекарства, които вече управляват молекулите в нашето тяло и могат да се прилагат в свръхниски дози. Фармакологичното му действие е в три основни ефекти

- възстановява баланса на окислително - антиокислителните реакции вътре в организма;

- коригира имунната система в случаите, когато тя е нарушена /щом се е появило злокачествено образувание/;

- премахва възможността за множествената лекарствена устойчивост и по този начин засилва ефекта на лечението с другите препарати.
9
1
Севал
Севал
17.07.2013 19:51
Дано никои и никога да не се разболява, пази боже1!
8
1
stanislav
stanislav
30.06.2013 07:46
пази боже
0
1
ани
ани
17.06.2013 23:11
Кошмарно!
0
1
Анонимен
Анонимен
03.07.2018 02:09
Dayte savet deteto mi Omira Tumora Go e obhvanal 'na celta ceren drop ı se nadul i izbutal drugite organı deteto Nemoje 'da Hodi na toleta ako Nyakoy moje dami dade savet koda pravim wesm vi blagodaren prezvanete mi samo 0032467717898
0
0