Латерален епикондилит

Латерален епикондилит

Латералният епикондилит, познат още като инсерционит представлява едно от най-честите болезнени състояния, което е предизвикано от претоварване в областта на лакътя.

Епикондилът е външната изпъкнала част на лакътя, от която започват всички мускули, разгъващи китката. Всички действия, свързани с повдигане на китката нагоре-назад, се извършват от тези мускули.

Латералният епикондилит /външен/ е 10 пъти по-срещан от медиалния /вътрешен или от страната на малкия пръст/ и обикновено се предизвиква от редовно повтарящи се движения на мускулите на китката. Проявява се като болка от външната страна на лакътя, като има една определена точка, силно болезнена на натиск.

Латералният епикондилит е описан най-вече при тенисисти, откъдето идва и изключително популярното название „тенис лакът“.

Причини за латерален епикондилит

Причини за латерален епикондилит

Най-честата причина за латерален епикондилит е многократното повтаряне на еднообразни движения с лакътя, каквито са боядисването с четка, играенето на тенис, въртене на отвертка или дори работата с компютър. От латерален епикондилит страдат най-вече хора между 30-50 години.

С напредването на възрастта или при постоянно натоварване започват дегенеративни процеси, които обхващат сухожилията на лакътя. Сухожилията се износват с годините и в един момент в тях се появяват разкъсвания, които причиняват значителното им отслабване.

Ако травмиращите движения продължават да се повтарят, сухожилията не могат да се възстановят от напрежението, защото новите сухожилни влакна се разкъсват още преди да достигнат зрялост. Увредените влакна се заместват от съединителна тъкан, но тя не притежава същата еластичност.

Симптоми при латерален епикондилит

Латералният епикондилит започва постепенно и прогресира бавно. В началото оплакванията се състоят в обща умора и напрежение в областта на ръката, мускулна слабост. С напредването на прогресията на болестта болката се засилва в рамките на 24 до 72 часа след претоварването на ръката.

Тя се засилва при физическо натоварване, а след покой утихва. Болката се разпространява надолу към пръстите и нагоре към раменната става. Наблюдават се нарушения във функциите на ръката и затруднение при извършване на нормални ежедневни действия.

Диагностициране на латерален епикондилит

Поставянето на диагнозата латерален епикондилит се извършва от ортопед след провеждането на физикално изследване. Обикновено при преглед се забелязва лек оток под латералния епикондил, а зоната е болезнена и при лек натиск. Пациентите изпитват болка при разтягане и завъртане на ръката навътре.

Лакът при латерален епикондилит

Рентгеновата снимка не показва наличие на епикондилит, но може да отхвърли друга увреда в района, ако има съмнение за артроза, шипове или фрактури. Ядрено-магнитният резонанс различава дегенеративните изменения в мускулите и дори може да разграничи съпътстваща патология. Ехографията също е възможен диагностичен метод.

Лечение на латерален епикондилит

След поставянето на диагнозата се препоръчва почивка, а в някои случаи дори обездвижване на ръката за 2-3 седмици с шина, гипс или превръзка. Липсата на всякакво натоварване в лакътя много често е напълно достатъчно за облекчаване на болестните симптоми.

При силна болка или когато покоят и обездвижването на крайник не дават желания резултат, може да се пристъпи към медикаментозна терапия. Тя се състои в нестероидни противовъзпалителни средства като кетопрофен, ибупрофен, диклофенак. Възможно е локално да се приложат кортикостероиди или под формата на инжекции за по-бързо облекчаване на болката.

Латералният епикондилит се повлиява много добре от физиотерапия, която въздейства върху възпалителния процес и подобрява кръвоснабдяването в района. Подходящо е прилагането на изометрични упражнения, които имат за цел запазването силата на мускулите.

При тежките случаи, които не се повлияват от няколко седмично консервативно лечение се налага оперативно лечение. То се състои в изрязване фасциите на разгъвачите на ръката и преместването на захващането им по-надолу. Оперативното лечение се прилага в около 5% от случаите на латерален епикондилит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари