Фригидност

Фригидност

Фригидността, позната още като хипоактивно разстройство на сексуалното желание представлява сексуална аномалия, която се изразява в сексуална апатия и липса на желание за полови контакти. Фригидността представлява понижаване на половото влечение, което може да достигне до пълно безразличие и дори отвращение от полова близост.

Нивата на половата възбудимост са ниски. Фригидността засяга предимно жените. За фригидни в полово отношение жени е прието да се считат онези, които никога, с нито един интимен партньор не са изпитвали полова възбуда или оргазъм. Възможно е дори изобщо да не са достигали до полова възбуда.

Фригидността може да бъде предизвикана както от биологични, така и от психични фактори. Често това състояние се получава, когато девойката е преживяла силен стрес при дефлорацията с невъздържан, неопитен или груб партньор. Причината за невъзможността на жената да изживее оргазъм се корени предимно в поведението на мъжа. Прибързаното пристъпване към акта и грубостта могат да предизвикат фригидност.

Лечение на фригидност

Видове фригидност

Истинска фригидност – възниква при вродена на сексуалната чувствителност. Това е патологична форма и се среща рядко. Истинската фригидност се изразява в снижаване на сексуалния интерес при отсъствие на каквито и да е отклонения във физиологичното и психичното състояние на жената.

Психологична мнима фригидност – среща се често, когато жената е затормозена от действието на различни психогенни фактори – груби действия на мъжете /особено в началото на сексуалния живот/, незрялост на половите чувства на жената, опити за блудства и изнасилвания, страх от нежелано забременяване, разочарования от качествата на партньора.

Физиологична мнима фригидност – може да се появи в резултат на общи заболявания – интоксикации, ендокринни разстройства, тумори, травми, хормонални нарушения, гинекологични заболявания. Нерядко тази форма на фригидност възниква след полов акт, който е осъществен при възпалителни заболявания на женските полови органи, когато болковите усещания се отразяват на чувствителността.

Фригидни жени

Симптоми при фригидност

Фригидните жени, които встъпват в брак в повечето случаи са грижливи и добри съпруги, любящи майки. Те изпитват удовлетворение от близостта на своя съпруг, но сексуалното желание, възбудата и оргазмите не са налице. Прегръдките, ласките и целувките при такива жени са съпроводени със съвсем слаба секреция от влагалището. Почти не сънуват еротични сънища, при тях отсъстват самозадоволяването и самостимулациите.

Отсъствието на сексуална удовлетвореност в живота на жената се отразява негативно на нейното здраве и силно влияе върху психичния й образ. При фригидните жени често се наблюдават хронично главоболие, раздразнителност, ранно стареене. Женската фригидност влияе и върху психиката на мъжете, при които могат да възникнат заболявания с андрологичен характер и психологични проблеми, които водят до снижаване на потенцията.

Макар и потисната, потребността от интимна близост не изчезва. Както споменахме липсата на секс предизвиква промени в поведението на жената, нервност и състаряване. Пълноценният сексуален живот е много важен за една здрава връзка, затова е необходимо да се потърси специализирана помощ.

Фригидна жена

Диагностициране на фригидност

Поставянето на диагнозата фригидност се извършва след щателно изследване на жената, но на първо място е необходимо да се изключи физиологичната фригидност. Ако се установи наличие на физиологична фригидност, трябва да се открие заболяването, което я поражда. Според вида на фригидността се назначава и лечение.

Лечение на фригидност

При физиологичната фригидност се лекува непосредствената причина за развитието й. При установяване на психологична фригидност е необходимо да се проведе лечение и на двамата партньори, за което обаче се изисква време и психологическа подготовка на жената. Възможно е да се приложат някои методики за повлияване върху психиката, физиотерапия, прием на медикаменти.

Изключително важен момент в профилактиката на фригидността е създаването на подходяща обстановка, която да позволи на жената да се разкрепости максимално пред своя партньор и пред себе си. Тя трябва да преодолее своите страхове.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати