Кокоши трън

Кокоши трън

Кокоши трън е заболяване, което се получава като последица от нарушената обмяна на веществата на кожата. В резултат от тази нарушена обмяна върху този участък от кожата се отлага по-голямо количество мазнина /рогово вещество, възпрепятстващо навлизането на вредни вещества в кожата/ и кератохиалин.

Образува се нещо подобно на кожна брадавица, която обаче враства дълбоко в кожата. Кокошият трън най-често се появява по стъпалата и предизвиква много силна и неприятна болка при ходене, защото кожата е вроговена и втвърдена.

Причините за образуване на кокоши трън са няколко. Най-честите са инфектиране с човешки папилома вирус, зараза от басейн. Не е изключено кокоши трън да се появи след носене на неудобна обувка, която е стягала крака дълъг период от време. Попаднало камъче също може да се окаже причина за кокоши трън. Дразнители от този вид могат да причинят вдлъбването на част от епидермиса навътре и да се стигне до вроговяване на кожата.

Според някои данни около 35% от населението в света поне веднъж в своя живот страда от кокоши трън. Ако се вземат навременни мерки той не е опасен, но ако проблемът се разпространи може да се стигне и до хирургична намеса.

Симптоми при кокоши трън

Кокоши трън на пръстите

Кокошият трън е вид брадавица, израстък. В повечето случаи е с големината на грахово зърно. Обикновено се среща по пръстите на ръцете или краката. В редки случаи може да се появи и по други части на -тялото рамене, глезен и др. На външен вид кокошият трън изглежда като мазолесто образувание с неприятен жълтеникав цвят. По твърдост и цвят наподобява крак на кокошка, откъдето идва и наименованието му.

Диагностициране на кокоши трън

Диагностицирането на кокошия трън е сравнително лесна задача, защото външния вид на израстъка и симптомите, които причинява са твърде характерни. При първи симптоми на кокоши трън потърсете лекарска помощ, за да избегнете задълбочаването на проблема и появата на още вроговени образувания.

Лечение на кокоши трън

Подобно на неприятните брадавици, лечението на кокошия трън също се състои в горенето му с течен азот. За съжаление това е една доста болезнена, но за сметка на това ефективна процедура. Все пак методът на горене с течен азот трябва да се прилага много внимателно, защото има опасност да се прогори кожата и около кокошия трън и така да се нанесе още по-голяма вреда. Във всяка една аптека могат да се намерят и специални салицилови лепенки за премахване на кокоши трън.

От изключително значение е болестта да се хване в ранен стадий, докато кокошият трън е сравнително малък. С течение на времето той може да се уголеми и дори да се разсее в малки трънчета, което превръща лечението в една доста трудоемка задача и значително забавя момента на пълно излекуване.

Народна медицина при кокоши трън

Чесънът притежава безспорни качества, които неведнъж намират приложение в традиционната народна медицина. Обелете скилидка чесън, намачкайте я на кашичка и намажете върху измит крак. Всяка вечер, в продължение на няколко дни се прилага този метод. Прикрепвайте кашичката с анкерпласт. Важно е леко да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото тя е твърда и вроговена. Според народната медицина прилагането на този метод в продължение на три дни е достатъчно за избавянето от кокоши трън.

Кокоши трън на краката

Друга рецепта, която народната медицина предлага е намазването на кокошия трън с белия сок на смокиня. Според народните лечители белия лепкав сок от листата или плодовете на смокинята има вълшебно лечебно действие.

Следващата рецепта се приготвя от 4 аспирина и 1 с.л. свинска мас. Кокошият трън се изрязва в дълбочина, намазва се с получената смес и се покрива.

Някои хора успешно се излекуват чрез адски камък, нанасяйки малка част от него върху болното място и се оставя да престои за 24 часа. Процедурата трябва да се повтаря, докато кокошият трън не падне.

Лечението на кокоши трън винаги е строго индивидуално. Някои хора могат да се повлияят много добре от определен метод, а други – от коренно различен.

Друга бабина рецепта е обгарянето на кокошия трън с лупа, докато е още малък. В средата на самия кокоши трън се появява малка черна точка от съсирена кръв, която след време пада сама.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.8
Общо 52 гласували
5 23
4 13
3 5
2 2
1 9
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

stela
stela
13.09.2014 01:19
Преди години и аз имах. Какво ли ме опитвах... Лепенките не помагат. Бяха ми го човъркали с игла и за да сложат антибиотик..и това не помогна.
Опитайте с хляб и винен оцет...слагате го и спите така с него...за около седмица ще изчезне. :)
5
0
Трол Тролов
Трол Тролов
26.07.2014 20:33
Аман от тролове... Хората страдат от истински болки и търсят истинско лечение. Еб@ти, нямате ли съвест, как спите?!
4
5
Jinx
Jinx
15.07.2014 21:43
Чувала съм, че змийското мляко е много по-ефикасно.
2
1
Виктория
Виктория
01.06.2014 23:52
Преди месец ми се появи кокоши трън на стъпалото. Аз обаче не бях чувала за него (тъй като съм само на 13) и помислих, че е обикновен мазол, който след отстраняването му ще мине. Премахнах го, но много ме болеше. Преди седмица обаче забелязох, че същият този "мазол" се е уголемил и почернял. Изплаших се, защото и без това ме болеше толкова много, че се налагаше да ходя на пета, за да не го нараня. Показах на майка ми "нещото" на стъпалото ми. Тя веднага ми каза, че това е кокоши трън. Много се притесних, тъй като не бях чувала за така наречения кокоши трън. Реших да се поразровя в интернет за кокошия трън - какво по-точно представлява и как се лекува. Намерих доста страни лечения, които може би помагат, но така и не ги пробвах тъй като трябваше да претърпя болка. Намерих лечения със свинска мас, с чесън, със сок от смокиня, та дори и с гладна слюнка :D. Доста хора бяха написали, че най-ефективното лечение е с течен азот. Аз обаче реших да пробвам с лепенки "Урго". Още в същият ден когато разбрах, че имам кокиши трън, си купих и си сложих една от "специалните" лепенки "Урго" . Още първият ден черното почти изчезна, но образованието върху стъпалото ми така и не се смали. Тъй като имах само 4-ри лепенки, те ми стигнаха за 4-ри дни, като слагах всеки ден по една на добре почистен и измит крак! След като минаха 4-рите дни лепенките ми свършиха и трябваше да взема с нещо друго да го лекувам. Решиш да пробвам с ихтиол да го намажа и отгоре да залепя обикновена лепенка, тъй като ихтиолът цапа! Преди това обаче разчоплих малко от кокошия трън, за да видя дали няма да се махне само. Е не се махна, но за моя огромна изненада нямаше никаква болка. Намазах го с ихтиола и сложих лепенката. Така два дни подред правих едно и също. Мина се една седмица от както знаех, че имам кокоши трън. Бях пиготвила вече нещата да направя отново същата процедура. Но за моя огромна и много приятна изненада открих, че мога да разчопля образованието без да изпитам болка. Лека-полека го премахнах цялото!! Премахнах черното и остана само новата кожичка отдолу. Само за една седмица благодарение на лепенките "Урго" и ихтиолът се избавих от това нещо. Болката е адски непоносима и не пожелавам на никого да изпита такова нещо!
1
8
Кобра
Кобра
22.06.2015 18:00
Абе как не ви е срам да лъжете хоррата бе, гнусни фармакологични маймуни...
На 13 години била, питала майка си била.. Глупости. Пошла долнопробна реклама на лепенките, които не помагат, но трябва да се пробурват и да се печели от тях..Да о тях и от доверичвостта и страданията на хората! Да фалирате дано!
7
0
Махнах го
Махнах го
20.03.2014 09:00
Моя го оставих хубаво да набере кожа отгоре, след това с клещи, да, клещи, издърпах кожата в центъра докато се оголи кратера. Ако само го изрежете с нож, не може да се достигнат корените. Та след това може да изрежете останалата кожа отстрани на оголения кратер.

След това взимате пинсета, и хаотично почвате да чоплите и дърпате докато не изкарате всички коренчета (пре мен бяха 3-4). После за всеки случай го боднах няколко пъти с нагорещена до червено игла и воала - лайното умря в адски мъки.

Вярно, не изглеждаше като на снимката горе, нямаше такива дупки с черни точки и беше предизвикано от неудобна обувка, ама пробвайте. Тези корени де факто се явяват мутирали кожни клетки от постоянното притискане на шибаните объвки.

Успех.
7
1
Светла
Светла
28.01.2014 19:29
Прополиса също върши чудесна работа.слага се малко топче от прополиса,като го прилепяме с левкопласт.Така няколко нощи.
3
1