ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Кинетоза - морска болест

Кинетоза - морска болест

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Кинетоза
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Кинетозата, позната като болест на пътуването и морска болест е официално признато от Световната здравна организация заболяване. Статистиките сочат, че с всяка изминала година от кинетоза страдат все повече и повече хора, а разпространението й започва да взема епидемични размери, алармират специалистите. Пак според Световната здравна организация до една трета от населението на земята страда от кинетоза. Кинетозата е проблем, който се появява при пътуване в различни превозни средства и изчезва веднага след слизането.

Медицината все още няма точно обяснение, какво освен пътуванията провокира кинетозата. Някои са на мнение, че освен нарушения във вестибуларния апарат, моментните сривове в нервната система от забързания начин на живот, важно значение за появата на кинетозата имат честата употреба на алкохол, тютюнопушене и дори консервантите в храните.

Кинетозата се проявява, когато е налице противоречие между възприятията за движение, които идват от очите и вестибуларния апарат. Това означава, че човек вижда че се движи, но не го усеща или обратното – усеща, че се движи, но не го вижда. Възможно е човек да вижда и усеща, че се движи, но да няма синхрон между двете отделни възприятия.

Специалистите смятат, че главният мозък възприема липсата на синхрон като сигнал за попаднала отрова в организма, която влияе на сетивните жлези и той нарежда извеждането й от тялото чрез повръщане.

Кинетозата се среща най-често в автомобил или автобус. В тези случаи човешките очи са фокусирани около неподвижните предмети /например предните седалки/, но в същото време вестибуларният апарат казва, че тялото е в непрекъснато движение. В самолет или на кораб кинетозата е още по изострена.

Повдигане

Други форми на кинетоза се проявяват в тренажори и симулатори, в центрофуги за трениране на космонавти и пилоти. При възпроизвеждането условията в кабината на самолет очите възприемат движението, докато тялото не го прави.

Интересен факт е, че кинетозата може да възникне дори в киносалон. Отговорът е много прост – ако камерата се движи постоянно е напълно възможно на някой зрител да му прилошее.

Симптоми при кинетоза

Появата на кинетозата обикновено е напълно внезапна, а развитието й силно прогресиращо – от дискомфорт до обливането в студена пот, замаяност и повръщане. Кинетозата може да провокира страх, който понякога прераства до едва овладяна паника от предстоящото изживяване на неприятни мигове в превозното средство, без значение какво е то – самолет, автомобили, влак и др.

Лечение на кинетоза

За да се избегне кинетоза изключително важно е, винаги когато е възможно да се наблюдават предмети, по които може да се съди за движението – планини, крайпътни дървета. През нощта това не е възможно, затова най-разумното решение е спането.

Морска болест

Сънят напълно разрешава проблема с противоречивите възприятия, както и психогенните последици от това – усилване на възникналия дискомфорт поради непрекъснатото мислене за него.

Свежият и хладен въздух до известна степен също може да облекчи гаденето, най-вече отстранявайки неприятните миризми, които го засилват. В някои случаи на кинетоза джинджфил е ценно средство. Той съдържа съставки, които разхлабват пилорния сфинктер и ускоряват преминаване на стомашното съдържимо в червата. Това естествено не може да премахне гаденето, но намалява повръщането.

Ако симптомите на кинетозата не могат да се преодолят с вземането на подобни мерки, то тогава най-добре е лицето да се обърне към лекар или фармацевт. Най-добре запознати с медикаментозното лечение на кинетозата са УНГ специалистите.

От лекарствата, които се прилагат най-популярни са съдържащите анхистамини. Някои от тях имат седиращ ефект, който е полезен при кинетоза.

Лекарствата, които традиционно се използват срещу гадене и повръщане, не са толкова ефективни при кинетоза. Този интересен факт може да се обясни с факта, че те оказват въздействие върху хеморецепторната тригерна зона в централната нервна система, която следи за появата на вредни вещества в кръвта, докато при кинетозата не тригерната зона, а вътрешното ухо е задействано.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати