Барофобия - страх от гравитацията

Барофобия

Фобиите представляват ирационален, патологичен и натрапчив страх от определено събитие, действие или определен обект. Човешките фобии са много на брой, а една от най-странните и редки се нарича барофобия. Барофобията представлява натрапчив страх от гравитацията.

Гравитацията е едно от четирите фундаментални взаимодействия в природата. Изразява се в наличието на сила на взаимно привличане между всички материални обекти, притежаващи маса.

Изглежда странно някой да се притеснява именно от силата, която ни държи на земята, но именно тази сила може да бъде катастрофална в някои ситуации.

Фобии

Хората с барофобия изпитват ирационални опасния относно потенциалната опасност, която гравитацията крие.

Барофобията може да е причинена от травматични инциденти в миналото. В други случаи тя е провокирана от натрапчиви мисли относно силата на гравитацията и опасността от нея.

Лицата, страдащи от барофобия, се чувстват напълно безсилни пред гравитацията. Те се опасяват, че гравитацията изведнъж ще престане да съществува, изпращайки всички и всичко във въздуха.

Други пък смятат, че в един момент гравитацията ще стане прекалено силна и ще навреди на хората, дърпайки ги надолу.

Страх от гравитация

Симптомите при барофобията са подобни на тези при повечето фобии. Обикновено тежките моменти на фобията са съпроводени с паника, чувство за безпомощност, изпотяване, сърцебиене, виене на свят и други негативни физически симптоми. Те могат да се проявяват и когато човек се движи с ескалатор или се намира в асансьор.

Причини за фобия от гравитацията могат да бъдат някои фобийни разстройства, шизофрения и биполярно разстройство, мозъчни увреждания, прекалено гледане на научно-фантастични филми.

Лечението на барофобията се фокусира върху премахването на натрапчивия страх и облекчаването на пациента. Лицето трябва да се обучи на техники на релаксация и постепенно да изпълнява стъпките от заложената терапия.

Когато причината за барофобия се дължи на някое от гореизброените заболявания, приоритетно внимание трябва да се обърне на заболяването.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати