Хипомагнезиемия

Хипомагнезиемия

Магнезият е важна част от молекулата на хлорофила. Необходимият дневен прием е между 300 и 500 мг. Около 75% от магнезия се приема чрез храната. Важно е да се знае, че след калия, магнезият е вторият най-важен минерал от вътреклетъчните минерали.

Приблизително 60% от магнезия в тялото е складиран в костите. Той е съставна част и на кръвната плазма. Открива се още в сърцето, черния дроб, нервната система и скелетните мускули.

Магнезият е много важен елемент, защото регулира дейността на нервно-мускулната система и подсигурява нормалното преминаване на импулсите между нервните влакна. Той изпълнява ролята на катализатор в редица ензимни реакции.

Без него не може да протече метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Магнезият стабилизира тромбоцитите, благодарение на което предотвратява появата на тромбоза.

Други много важни негови функции са свързани с намаляване на нивото на липиди в кръвта, предотвратяване на образуването на бъбречни камъни, както и нарушения в сърдечния ритъм. Той намалява токсичността на различни субстанции и ускорява регенерирането на черния дроб. Има добра антиоксидантна активност и влияе върху мъжкия фертилитет.

Когато загуба на магнезий е по-висока от приема му в организма се развива хипомагнезиемия. Опасен дефицит се развива, когато организмът не може да замести липсващия магнезий от собствените си резерви. Хипомагнезиемията обикновено е придружена от дефицит на калий, калций и фосфати.

Риба за предпазване от хипогнезиемия

Причини за хипомагнезиемия

Една от основните причини за хипомагнезиемия е недостатъчен прием чрез храната. Това може да се случи с дефицит на магнезий в почвата или водата; небалансирана диета, която е бедна на калций и богата на мазнини, сол и въглехидрати. Диетите за отслабване също могат да провокират хипомагнезиемия.

Някои гастроинтестинални заболявания също могат да отключат хипомагнезиемия. Това могат да бъдат нарушена резорбция, цьолиакия, резекция на тънките черва. Друг вариант е загуба на магнезий през стомашно-чревния тракт, в резултат на хронично повръщане, хроничен колит, болест на Крон, хронична диария.

Хипомагнезиемия може да се получи и чрез загуба на магнезий през бъбреците – остра бъбречна недостатъчност, бъбречна ацидоза, продължително лечение с диуретици и др.

Някои лекарства и ендокринни заболявания /хипертиреоидизъм, диабет, хиперпаратиреоидизъм/ също могат да отключат хипомагнезиемия. Други по-редки причини за хипомагнезиемия са остър панкреатит, обилни изпотявания и тежки изгаряния, стрес, инфаркт, сепсис, хипотермия.

Симптоми при хипомагнезиемия

Най-честите симптоми при това състояние са бърза умора, загуба на апетит, запек, раздразнителност, мускулни крампи, главоболие, нарушения в съня и концентрацията. Проявяват се неврологични симптоми като депресия, апатия, проблеми с паметта и концентрацията. В по-тежките случаи може да настъпят халюцинации, параноя, дори и кома.

Характерни за хипомагнезиемия са промените в поведението. Хората, които по принцип са спокойни и уверени, стават песимиститични и ядосани.

Източници на магнезий

Диагостициране на хипомагнезиемия

За диагностициране на хипомагнезиемия е необходимо да се определи общият магнезий в 24-часова урина.

Лечение на хипомагнезиемия

Леките случаи могат да бъдат коригирани с промени в диетата и включване на магнезиеви добавки, които се приемат перорално или интрамускулно. По-тежките случаи на хипомагнезиемия се коригират чрез интравенозен прием на магнезиев сулфат.

Храните, богати на магнезий са зелените листни зеленчуци, пълнозърнестите храни /ечемик, трици, бяло брашно/, ядки, фасул, риба. Рибата е отличен източник на магнезий, като най-добре избирайте по-мазни риби, в които се съдържат и редица други хранителни вещества.

Подправките със задоволително съдържание на магнезий са мента, босилек, червен пипер, лимонена трева и магданоз. Плодовете, които съдържат магнезий са авокадо, банани, стафиди и кайсии. Чешмяната вода и напитки като кафе и какао са чудесен източник за набавяне на магнезий.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати