Запушен нос

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Запушен Нос
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Носът е важна част от горните дихателни пътища. При разширяването на белите дробове в резултат на движението на диафрагмата и междуребрените мускули през носът се всмуква въздух. По вътрешната си повърхност носът има ресничест епител.

Фините частички улавят праха, а слузта в носната кухина навлажнява навлезлият въздух. Благодарение на факта, че носът има богата мрежа от кръвоносни съдове, вдишаният въздух се затопля. По този начин въздухът, който навлиза в белите дробове е пречистен, затоплен и овлажнен.

Запушеният нос е термин, който обединява в себе си състояния, които се характеризират с наличието на носни секрети, водещи до запушването на носа. Дишането със запушен нос е затруднено.

Причини за запушен нос

Алергия

Причините за запушен нос са много. Една от най-често срещаните е настинката. Други възможни причини за запушен нос са алергичен, бактериален и вирусен ринит, носни полипи, грануломатоза на Вегенер, изкривяване на носната преграда, лицева травма и фрактура на носните кости, чуждо тяло в носа, тумор в носа, грип, синузит, хипертрофия на трета сливица и други.

Чуждото тяло в носа се среща най-вече при децата, които са склонни да поставят в носа си всякакви неща.

Симптомите за чуждо тяло в детското носле са подуване на носната лигавица и запушен нос. Отделя се секрет, който може да стане гноен, а понякога се образува и рана.

Както споменахме, запушеният нос може да е израз на алергична реакция. Този вид запушване на носа се появява предимно през пролетта и е резултат от алергичното въздействие на растителния полен при някои хора.

Запушване на Носа

В някои случаи алергията може да се дължи на алергия към домашния любимец или алергия към домашен прах. Друга причина, поради която се запушва носът, е мръсният въздух.

Освен че запушеният нос причинява леко смешно носово говорене, той кара хората да дишат през устата, което през есенно-зимния сезон ги прави по-податливи на болки в гърлото и синусите, както и различни грипни заболявания. Запушването на носа без промяна за повече от три седмици е повод за посещение при лекар.

Симптоми при запушен нос

Ясно е, че основният симптом на това състояние е запушването на носа и затрудненото дишане. В зависимост от причините за запушен нос, спецификата на съпътстващите симптоми е различна. Възможно е да са налице температура, главоболие, отпадналост, сълзене на очите, липса на апетит и други.

Лечение на запушен нос

На първо място трябва да се открие причината, която провокира запушен нос. След това се назначава подходящо лечение. Все обаче и сам може да си помогне при запушен нос.

Инхалация

Редовното издухване на носа е задължително. По този начин се намалява съдържанието на секрети в него и вероятността да се запуши намалява.

Неприятното смръкване на сополи съвсем не е добра идея, защото те могат да попаднат в синусите, където да се задържат и да причинят нова болест – синузит. Препоръчва се издухването на носа първо да става през едната, а после и през другата ноздра.

Съществуват различни капки и препарати, които значително облекчават симптомите на запушен нос. Повечето от тях са универсални и носят бързо успокоение. Задължително когато си слагате капки накланяйте главата си леко назад и встрани. В това положение капките веднага попадат в средния носов ход.

Много от бабите и редица народни лечители препоръчват при запушен нос да се сложи ракия на носа. Точно една минута след поставянето на компреса, носът започва да тече и дишането става по-спокойно.

Отпушването на носа с водна пара е много ефективна процедура. Идеята е чрез затопляне на ноздрите на водна пара да се стимулира отпушването му.

Залейте една шепа цвят от лайка с 250 мл вода, оставете да се запари и прибавете 1 литър вряла вода. Покрийте главата с голяма хавлиена кърпа, наведете се към съда и вдишвайте парата в продължение на 5-10 минути.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest