Рак на езика

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258825
Рак на езика
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Рак на езика представлява заболяване с изключително агресивно развитие. Често има бърз и за съжаление фатален изход. Причислява се към групата на злокачествените тумори, които се развиват в устната кухина.

Сред злокачествените тумори на главата и шията е на второ място след рака на ларинкса. Ракът на езика се появява най-често в 50-60 годишна възраст, но през последните години се забелязва тревожна тенденция към засягане и на по-млади хора.

Причини за рак на езика

Причините за поява на рак на езика са мултифакторни, като все още се проучват активно. За рискови фактори се считат пушене на марихуана, тютюнопушене, лоша хигиена, злоупотреба с концентриран алкохол, хронични и механични травми, недоимъчно хранене, излагане на твърде драстични атмосферни въздействия, левкоплакия, предходни атрофични глосити, инфекция с някои онкогенни серотипове HPV.

Мутагенното действие на употребата на алкохол и тютюнопушенето е известно отдавна. Едва през последните години благодарение на бързо развиващата се молекулярна биология става възможно установяването високата честота на някои щамове HPV.

Симптоми при рак на езика

Цигари

Началният период на рак на езика, подобно на много други видове рак протича безсимптомно. Появяват се възловидни формации и повърхностни лезии, които постепенно се увеличават.

На по-късен етап се появяват болки, кървене, повишено слюноотделяне, неприятен мирис от устната кухина. Наблюдават се три фази в развитието на клиничната картина.

Първа фаза – болните установяват непривични досега усещания в областта на първичното огнище на рака. Установяват се уплътнения на лигавицата и подлежащите тъкани, повърхностни язви и бели петна.

Втора фаза – развитие на болестта. Засегнатите лица се оплакват от болки с различна интензивност. С напредване на процеса тези болки стават мъчителни. Имат локален характер, но започват да се разпространяват към съседни органи и области – в челото, ухото и др. Слюноотделянето се увеличава още повече поради дразненето на лигавицата от продуктите на разпад на тумора и инфектирането му.

Терминална фаза – ракът на езика се разпространява много бързо, затова се отнася към изключително агресивните злокачествени заболявания. Ракът обхваща пода на устната кухина, лигавицата на бузите и всички области в устната кухина. Това води до интоксикация на организма и летален край.

Диагностициране на рак на езика

Диагностиката на рак на езика се състои в оглед, палпация и хистологично изследване. При огледа могат да се видят една или две от трите основни форми на рака на езика.

Полести на езика

Първата е язвена, която се характеризира с уплътнени и надигнати ръбове, налепи и лесно кървящо дъно. Втората форма е папиларна.

Тя се характеризира с тумор с бърз растеж, ерозия, кървене и разпад. Инфилтративната е последната форма, която се характеризира с плътен инфилтрат в дълбочина, която не може да се определи.

Най-сигурният начин за откриване на рак на езика е вземане на биопсия за хистологично изследване. Чрез хистологията се определят фазата на тумора и тежестта на пораженията.

Лечение на рак на езика

Хирургичният метод е първият опит за лечение на рак на езика. Хирургичната намеса зависи най-вече от обема и локализацията на тумора. След операция на тумор в първи и втори стадий се постига до 70% петгодишна преживяемост.

При разширени операции петгодишната преживяемост варира от 5 до 40%. Това са тежки операции с голям процент леталитет. Функционалните и козметични дефекти изискват сложни възстановителни операции.

В началните фази лъчетерапията също дава добри резултати. Комбинираното лечение включва хирургична намеса и лъчелечение. Хирургията може да предшества лъчелечението, след което при съмнения се провежда следоперативно лъчелечение.

В ранните фази на рак на езика се използва криотерапия. Тя може да се използва самостоятелно или като комбинирано лечение.

Ролята на химиотерапията при рак на езика не е много добре дефинирана, а ефективността й по отношение на потенциални метасази не е доказана.

Ракът на езика е тежко заболяване, което изисква ранна диагностика за получаване на добри терапевтични резултати.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 7
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
буби
буби
29.05.2015 17:36
Това държава ли е 4овек щте си почине и никои нищо неправи
2
0
Радка Илиева
Радка Илиева
13.10.2014 00:48
Това е резултат от използването на лечебните гъби, спирулината, нони при жена с ракна езика. Силната имунна система сама се справя с вирусите, бактериите и раковите клетки в тялото на човека.
6
1
ДЕСИСЛАВА
ДЕСИСЛАВА
25.09.2013 00:03
Пелин,карамфил и тинктъра от зелени орехи,приема се по схема,която има в " Клуб за борба с рака "

1
3
Тодорова
Тодорова
17.09.2013 10:38
В последният стадий болният започва да плюе не само кръв,но и части от езика,което е много мъчително.А в някой моменти ,дори не само се храни трудно,но и говори...
3
1
Ник
Ник
02.09.2013 20:30
До г-жа Василева,
Г-жо, подобени симптоми са свързани про проблеми със стомаха.Вероятно се касае за ГЕРБ-рефлукс(киселини) или хеликобактер. Направете си кръвни проби за хеликобактер и установете нивата на антителата. При мен бяха 12 ПЪТИ над нормата. Лечението е с два антибиотиха по едно и също време и вземане на инхибитори на протонна помпа срещу високото производство на солна киселина от организма. Симпромите наподобяват тези на хранителна и дихателна алергия, като са свързани с парене на гълтача,затруднено преглъщане, парене на езика и подуване на лигавицата на устната кухина и нощно задушаване наподобяващо нощна апнея.... Посетете гастроентеролог и опишете симптомите !!!
3
1
Снежана Теофилова
Снежана Теофилова
15.08.2013 12:54
От около 5 години имама израстнала папила на езика отпред вляво. Познат и уважаван зъболекар ме посъветва да я махна, беше още в началото. Сега е с т.н. краче и си е направила "легло" в езика. Пак го питах, пак ме посъветва да я оперирам и да я махна, но понеже съм неподвижна, не можа да отида до Стоматологичния факултет в София. Затова той ми каза да я следя, ако промени цвета си, тогава непременно да намеря начин. Засега не променя цвета си и май спря да расте.
3
0