ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Генуфобия - страх от колене

Генуфобия - страх от колене

Генуфобия

За последните години броят на фобиите значително се е увеличил. Съществуват редица странни фобии, които измъчват хората в наши дни. Несъмнено една от най-странните и редки фобии е генуфобията – ирационален страх от колене.

Подобно на повечето фобии, генуфобия варира в широки граници, а тежестта й е различна при отделните хора. Някои хора се страхуват да видят непокрити колене наживо, докато други се страхуват да от голи колене дори на филм.

От друга страна, хората с генуфобията може да се страхуват от всички колене или само от своите собствени.

Страх от колене

Често, но не винаги, генуфобията е причинена от негативни преживявания в миналото. Ако човек е получил тежка травма на коляното в детството си може да развие подобен страх.

Не е задължително травматичното преживявано да е свързано с конкретното лице. Възможно е само вида на травма на коляното да приятел или роднина да отключи ирационалния страх.

Понякога генуфобията се развива след гледане на филм, в който има сцена с чупене на капачките на коляното.

Фобии

В някои случаи генуфобията е породена от силно религиозно или консервативно възпитание. Много култури и религии изискват от момичетата да носят рокли, които не разкриват коленете.

Генуфобията е рядка, но смущаваща фобия. Имайки се предвид показността на тялото в наши дни, страхът от колена може да се превърне в мъчително ежедневие.

Практически е невъзможно човек да излезе от дома си и да не види оголени колена. През зимата проблемът частично се решава, но телевизията продължава да напомня за проблема.

Интимността също може да представлява проблем за страдащите от генуфобия. Дори ако генуфобията е ограничена само до собствените колена, тя може да причинява значителни трудности в ежедневието.

Генуфобията варира в широки граници, което означава, че степента и нивото, на което е засегнат живота на конкретното лице е различен, много хора имат сравнително лек страх и лесно могат да се контролират, просто отмествайки погледа си от коленете към друг обект. Когато фобията е по-тежка се налага лекарска помощ.

Терапевтът разработва план за лечение и преодоляване на страха. Може да се използват когнитивно-поведенчески техники, хипнотерапия и други методи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати